Opendeurdag VZW Nally's Papegaaienopvang

OPENDEURDAG: 10 MEI 2015

Op zondag 10 mei opent 'Nally's Papegaaien Opvang' in de Bruggestraat in Oedelem officieel de deuren, maar nu al ontfermt papegaaienfluisteraar Nathalie Lycke (42) zich over ruim 120 papegaaien in het enige asiel in ons land. "De passie voor die dieren is van vader op dochter doorgegeven", zegt Nathalie.

Geachte heer, mevrouw,

Bij deze willen wij U vriendelijk uitnodigen op de plechtige opening en tevens de eerste opendeurdag van VZW Nally’s Papegaaienopvang op zondag 10 mei 2015.

De locatie: Bruggestraat 200a te Oedelem. Het startsein wordt gegeven om 10 u met het doorknippen van het lint door de burgemeester.

Wat valt er allemaal te beleven?
Natuurlijk zijn er op de eerste plaats de papegaaien die er kunnen bewonderd worden maar er worden ook verschillende workshops gehouden. Er wordt o.a. uitleg gegeven over voeding, verzorgingen hoe je zelf speelgoed maakt. Er zullen standen staan met alles wat met papegaaien te maken heeft. U kan er papegaaien in vrije vlucht zien, en nog veel meer...

Wie zijn we?
VZW Nally’s Papegaaienopvang werd in 2012 opgericht door Nathalie Lycke en is het enige erkende papegaaienasiel in België. Nathalie, die tevens een erkende papegaaien – gedragstherapeute is. geeft ook les en informatie over alle papegaaiensoorten.

Samen met haar man houdt en verzorgt zij al jarenlang parkieten, kaketoes en papegaaien. Zij zorgen ook voor opvang en een nieuwe thuis indien nodig. De liefde voor papegaaien heeft Nathalie al van kindsbeen af. Ze traint , werkt en kweekt al meerdere jaren met papegaaien en kan vannature heel goed met deze dieren omgaan. Wat begon als hobby, is over de jaren heen uitgegroeid tot een ware passie.

Ondertussen werden al heel wat papegaaien en parkietenopgevangen en een nieuwe thuis bezorgd. Papegaaien die niet meer herplaatst kunnen worden ingevolge ernstige kwalen of gedragsproblemen blijven in het asiel.
Zo zijn er edelpapegaaien, kaketoe's , amazones, grijze roodstaarten en ara's die bij de VZW Nally’s Papegaaienopvang een vaste thuis hebben. Voor deze dieren zoekt het asiel meters of peters die een papegaai kunnen sponsoren.

Het doel van Nathalie blijft echter op de eerste plaats, om zoveel mogelijk mensen te helpen,
hen in te lichten hoe hun papegaai te begrijpen en samen met hen eerst te proberen de (gedrags)problemen op te lossen.

VZW Nally’s Papegaaienopvang zorgt niet alleen voor afgestane papegaaien maar vangt ook vogels op waarvan de eigenaars op vakantie zijn of door ziekte even niet voor hun dier kunnen zorgen.

Wij hopen van harte U te mogen verwelkomen!

Uiteraard kan U Nathalie Lycke ook telefonisch voor verdere uitleg contacteren op het nummer: 0486/606.284

Met vriendelijke groet,
VZW Nally’s Papegaaienopvang

nally fotos

ENIGE OPVANGCENTRUM VOOR PAPEGAAIEN IN BRUGGESTRAAT

Papegaaienfluisteraar opent asiel

Nally

Nathalie Lycke vangt in totaal al meer dan 120 papegaaien op in haar asiel. - Foto Proot

KEN PIETERS

Nathalie is een gedragstherapeute voor papegaaien. "Je kan het vergelijken met een paarden- of hondenfluisteraar", vertelt ze. "Mensen die problemen hebben met hun papegaaien omdat ze bijvoorbeeld te veel schreeuwen, kunnen tijdens een cursus opsteken hoe ze best met de dieren omgaan. Ik heb destijds de kneepjes van het vak geleerd van twee Amerikanen die ik in Costa Rica, waar mijn broer woont, leerde kennen. De passie voor papegaaien kreeg ik mee van mijn vader. Hij exporteerde de dieren toen dat nog niet verboden was. Het opvangen van papegaaien is een paar jaar geleden begonnen als hobby, maar dat liep al snel uit de hand. Iedereen begon zijn papegaai naar mij te brengen en op een gegeven moment zaten we met 52 papegaaien thuis in Blankenberge, terwijl je maar maximaal 23 dieren mag houden in de bebouwde kom."

Palmbomen
In Oedelem vond Nathalie een tuinbouwbedrijf dat ze kon omtoveren tot een opvangcentrum. "Hier stonden nog oude serres en palmbomen. Dat geeft meteen een tropisch tintje, waardoor je sneller een jungle kan namaken. Een tiental vaste vrijwilligers helpen me met de uitbouw van het asiel. Ook zijn er mensen die sporadisch een handje komen helpen."

Nathalie ontfermt zich nu al over meer dan 120 papegaaien. 64 dieren werden in beslag genomen in een dierenwinkel in Westerlo. "Het gaat om een veertigtal papegaaien die behoren tot de bedreigde geelkopamazones", zegt Nathalie.

Strenge wetgeving
"De rest van de dieren die afkomstig zijn uit Westerlo maken deel uit van allerhande soorten. De dieren verkeren in heel goede gezondheid, maar de papieren van de eigenaar van de winkel bleken niet in orde. Hij kon de documenten die de oorsprong van de vogels aantonen, niet voorleggen. De wetgeving daaromtrent is bijzonder streng. Vanaf dat de papieren van de eigenaar in orde zijn, kunnen de papegaaien terug naar de dierenzaak. Zestig andere papegaaien komen bijvoorbeeld van mensen die naar een tehuis moesten of een vogel kochten en daar later spijt van kregen. Ik werk ook samen met Nederlandse opvangcentra. Die zitten echt overvol." Op 10 mei is een opendeurdag gekoppeld aan de officiële opening. "Er zijn gratis workshops waarbij mensen kunnen leren dierspeelgoed maken en info krijgen over papegaaien. Ook zullen er heel wat papegaaienverenigingen aanwezig zijn. We zijn als asielcentrum ook nog altijd op zoek naar sponsors die ons willen steunen."

Meer info over het opvangcentrum vind je op www.nallyspapegaaienopvang.com.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Zoekertjes

DogID Online

DogID online - databank registratie honden.