PaardenPunt Vlaanderen - gezondheidscertificaat

Update opleidingsaanbod paardensector - Reuzenberenklauw...

Heeft u ambities in de paardensector, maar weet u niet waar u terecht kan voor een goede opleiding? Ontdek in het "Online ABC van de Hippische Opleidingen" meer dan 70 erkende opleidingen verspreid over alle provincies. Deze databank werd net volledig up to date gezet. Daarnaast vindt u er enkele nieuwe opleidingen in terug.

Update van het opleidingsaanbod in de paardensector

Heeft u ambities in de paardensector, maar weet u niet waar u terecht kan voor een goede opleiding? Ontdek in het "Online ABC van de Hippische Opleidingen" meer dan 70 erkende opleidingen verspreid over alle provincies. Deze databank werd net volledig up to date gezet. Daarnaast vindt u er enkele nieuwe opleidingen in terug.


In Vlaanderen kan u kiezen uit meer dan 70 officieel erkende hippische opleidingen. Dankzij die erkenning weet u zeker dat u een kwalitatieve studie volgt, waarvoor u een officieel erkend certificaat (diploma, attest, getuigschrift,…) kan bemachtigen. Al deze opleidingen vindt u terug in het “Online ABC van de Hippische Opleidingen” op de website van het Vlaams Paardenloket. Deze gebruiksvriendelijke databank is een handig hulpmiddel om de informatie die voor u interessant is te filteren uit het brede opleidingsaanbod dat de paardensector rijk is.

» Klik hier voor meer info.

Pas op voor reuzenberenklauw en wees voorzichtig bij de bestrijding!

Elke zomer krijgt het Antigifcentrum in de maanden mei, juni en juli een groot aantal oproepen binnen in verband met huidletsels veroorzaakt door de reuzenberenklauw.
Wie via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden. In extreme gevallen kan sap in de ogen zelfs permanente blindheid als gevolg hebben.

Reuzenberenklauw is momenteel sterk in expansie langs autowegen, langs spoorwegen en in verwaarloosde tuinen en bossen. De grote bladen van de reuzenberenklauw die heel wat schaduw op de bodem werpen onderdrukken de lager gelegen fauna en flora. Reuzenberenklauw wordt zelfs bij de 100 meest bedreigende Europese invasieve exoten gerekend.

» Meer informatie over de reuzenberenklauw en het bestrijden ervan? Klik hier.

  Nieuwe cijfers Vlaamse paardenfokkerij: Stijging aantal geregistreerde veulens in 2014


Sinds 2005 verzamelt de Vlaamse overheid jaarlijks informatie over de werking van de 23 erkende fokkersverenigingen.
Uit de meest recente cijfers blijkt dat het aantal geregistreerd veulens in 2014 licht stijgt. Dat kan wel eens aangeven dat de Vlaamse paardensector, ondanks de moeilijke economische omstandigheden, toch blijft groeien.

Of dit daadwerkelijk ook zo is, kunnen we enkel achterhalen met een uitgebreide economische studie, een project waar Minister Joke Schauvliege momenteel werk van maakt.

Meer info
Fokkerij is een bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Voor meer informatie omtrent de regelgeving, erkende fokkerijorganisaties en officiële cijfergegevens met betrekking tot dit onderwerp verwijzen we graag door naar onze website.

» Klik hier voor bijkomende cijfergegevens.


Werkt ook uw gemeente mee aan de actie "Paard op de baan? Kalm aan!"?
70 Vlaamse steden en gemeenten steunen de campagne "Paard op de baan? Kalm aan!"

De campagne "Paard op de baan? Kalm aan!" is een initiatief van het Vlaams Paardenloket.
Deze campagne tracht de andere weggebruikers stil te laten staan bij de manier waarop zij omgaan met paarden in het verkeer. Momenteel steunen er 70 steden en gemeenten de campagne. Op onze website kan u nagaan of uw stad of gemeente hierbij hoort. Staat die er nog niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We geven graag tekst en uitleg over de campagne en bekijken samen hoe we naar een paardvriendelijker verkeer in uw gemeente kunnen streven.
» Klik hier om op onze website te ontdekken of ook uw gemeente hierbij hoort.

Gemeente Zemst: "Meewerken aan campagne rond verkeersveiligheid te paard is evidentie."
Tijdens de voorbije jaren werden alle gemeente reeds door het Vlaams Paardenloket om hun medewerking gevraagd. De gemeente Zemst staat bijvoorbeeld al heel lang achter de campagne "Paard op de baan? Kalm aan!". Daar besloot men om spandoeken te schenken aan paardenhouderijen waar veel ruiters, menners en andere weggebruikers passeren.
» Klik hier voor het volledige artikel.


Equilabel: Drie nieuwe gelabelde bedrijven

In april stelden wij de 17 maneges en pensionstallen aan u voor die de allereerste Equilabels behaalden. Ondertussen hebben nog drie andere stallen hen vervoegd. Het gaat om de pensionstal Imala in Beselare, De pensionstal Del Fuego in Ardooie en het gemengd bedrijf R.C. Vijverstein in Bonheiden. Ook deze bedrijven zetten we hier graag even in de kijker. Proficiat!

» Klik hier om naar de Equilabel-website te gaan. BEKIJK OOK ZEKER
Uitnodiging opening Equi-Trail Brussel
Bent u een enthousiaste recreatieruiter? Of eerder een fervente menner? Stip dan zeker 14 juni aan in uw agenda! Toerisme Vlaams-Brabant lanceert dan de Equi-Trail, een nieuwe route rond Brussel.

» Lees verder
 
Stijgende belangstelling voor nuttige kruiden in de paardenwei
Nieuw: Dossier "Nuttige kruiden in de paardenweide" (Kurt Becue)

»
Klik hier voor meer info.

 
Neem deel aan de "Paard op de baan? Kalm aan!" fotowedstrijd!
Maak kans op een overnachting voor 2 personen en hun paarden bij B&B Hippo-Droom ter waarde van €200

» Klik hier voor meer info.
 

© Foto's (van boven naar beneden): Vlaams Paardenloket | Wikipedia | Taliesin | Del Fuego | Stal Imala | R.C. Vijverstein | Ivan Deleus | Hans Hillewart | Sophie Vercammen
 
vzw Vlaams Paardenloket   |   Duboislaan 2; 1560 Hoeilaart
www.vlaamspaardenloket.be   |   Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
T 02 658 09 50   |   F 02 658 09 51
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Persberichten