Bianca Debaets strijdt tegen het achterlaten van huisdieren

brussel hoofdstedelijke regering

PERSBERICHT

Brussel, 3 juli 2017

Bianca Debaets strijdt tegen het achterlaten van huisdieren

Lancering van een grootschalige sensibiliseringscampagne

Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets lanceerde maandag een grootschalige campagne met als thema « Een huisdier is een extra gezinslid. Bezint eer je je bindt ». Het doel van de campagne is de strijd aan te gaan met de dumping van huisdieren, een fenomeen dat jaarlijks opduikt aan het begin van de grote vakantie. De campagne toont ook aan dat je best vóór het nemen van een huisdier heel goed nadenkt over de impact en de verantwoordelijkheid die een dier met zich meebrengt.

‘Wij vertrekken op vakantie’, ‘het is te duur’, ‘we hebben niet genoeg plaats’, ‘het klikt niet met de andere dieren’, ‘het beestje is te groot geworden’, ‘ons huisdier doet raar’, etc. Dit lijstje bevat de meest gebruikte excuses om huisdieren te dumpen. Het voorbije jaar werden in Brussel 1920 katten en 543 honden achtergelaten door hun baasjes. De opvang gebeurt in eerste instantie door de verschillende Brusselse dierenasielen die een gastgezin zoeken voor de beestjes. Maar voor veel dieren wordt uiteindelijk geen plaats gevonden. Ze worden geëuthanaseerd.

«Het is triestig om vast te stellen dat elk jaar weer bij het begin van de vakantie huisdieren worden gedumpt. Een dier in huis nemen begint met goed nadenken over de impact en de verantwoordelijkheid die je als baasje hebt. We willen toekomstige huisdiereigenaars beter doen nadenken over hun keuze. Daarom deze sensibiliseringsactie met als slogan ‘Bezint eer je je bindt’. Want een huisdier is een engagement dat je neemt op lange termijn, vertelt Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn.

De campagne wordt samen gevoerd met Leefmilieu Brussel. Bij alle dierenartsen in het Brussels gewest en bij de gemeenten zullen informatiefolders verspreid worden. De beelden van de campagne komen terug op sociale media en in het straatbeeld (metro en bussen van de MIVB).

«Gelukkig zorgt de overgrote meerderheid van baasjes wel goed voor hun huisdier. Deze campagne wil op termijn het aantal gevallen van diereneuthanasie in de asielen doen dalen. Nu zijn het er honderden per jaar. Ik wil graag dat die praktijk op termijn stopt», besluit Bianca Debaets.

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 0489 933 325

Download hier: de affiche en de campagne folder

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Nieuwsbrieven