Kermispony’s verboden in Brussel vanaf 2019

brussel hoofdstedelijke regering

PERSBERICHT

Brussel, 15 juli 2017

Kermispony’s verboden in Brussel vanaf 2019

Bianca Debaets maakt eerder vooropgestelde belofte waar

De Brusselse regering heeft op initiatief van Staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn Bianca Debaets het verbod op kermispony’s goedgekeurd. Het verbod gaat in op 1 januari 2019 en komt er op vraag van verschillende gemeenten en dierenrechtenorganisaties. Bianca Debaets is van mening dat een kermisomgeving nefast is voor het welzijn van de betrokken dieren.

«Ik krijg regelmatig klachten van burgers en dierenrechtenorganisaties die me vertellen dat ze vragen hebben bij de respectloze behandeling van kermispony’s », vertelt Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets. « Het is natuurlijk belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd in contact kunnen komen met dieren, maar daar bestaan geschiktere plaatsen voor dan kermissen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan kinder- en stadsboerderijen. Vandaag de dag kan ik niet meer aanvaarden dat pony’s rondjes moeten draaien in een ponycarrousel onder het gedreun van luide muziek en het lawaai van andere attracties. Dat staat in schril contrast met de natuurlijke leefomgeving van die dieren. Ik wil dan ook het gebruik van pony’s op kermissen in het Brussels Gewest helemaal verbieden. Ik vraag daartoe een advies aan bij de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn».

Sinds 1 maart 2013 regelt een K.B. het gebruik van pony’s op kermissen en legt bepaalde maatregelen op zoals het bedekken van de vloer met een rubberen tapijt of een laagje zaagmeel om de ergste schokken op te vangen en een scheuring van de hoeven te voorkomen. Maar die maatregelen doen niets af aan het feit dat kermispony’s niet meer van deze tijd zijn. Dat blijkt ook uit de vele klachten en opmerkingen die daarover binnenlopen.

In minstens 8 Brusselse gemeenten vinden kermissen plaats waarbij pony’s als attractie worden ingezet. Dat is bijvoorbeeld het geval op de zomerse Zuidfoor rond het Brusselse Zuidstation.

Tot op heden is het aan de verschillende gemeenten om al dan niet een verbod op kermispony’s uit te vaardigen. De gemeenten zijn echter vragende partij om tot een gewestelijke aanpak te komen. In Vlaanderen en Wallonië bestaat alvast een verbod op kermispony’s in enkele gemeenten en steden (Gent, Antwerpen, Bredene, Leuven en Waterloo).

Woordvoerder Bianca Debaets: Stijn Van Eynde – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.  0490 66 60 28

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Nieuwsbrieven