Brussels Gewest steunt gemeentes bij de sterilisatie van katten

brussel hoofdstedelijke regering

PERSBERICHT

Brussel, 17 augustus 2017

Brussels Gewest steunt gemeentes bij de sterilisatie van katten

Bianca Debaets maakt budget van 92.850 euro vrij voor 12 gemeentes

De gewestelijke oproep naar de gemeentes voor de sterilisatie van katten is een groot succes in 2017. Niet minder dan 12 gemeentes hebben de handschoen opgenomen om een project in te dienen en hun bewoners te helpen bij het steriliseren van hun katten. Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, levert zo een stevige bijdrage aan de veralgemening van een praktijk die volgend jaar verplicht wordt.

De sterilisatie van een kat is relatief duur : ongeveer 150 euro voor een kattin en 75 euro voor een kater. Voor veel particulieren kan dat een rem zijn om het te doen. Daarom komen veel gemeentes tussen in de betaling van deze operatie die door een dierenarts gedaan wordt. Dankzij een subsidie van 92.850 euro van het Brussels Gewest voor 12 gemeentes (Brussel, Anderlecht, Oudergem, Sint- Agatha-Berchem, Ganshoren, Elsene, Koekelberg, Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Joost, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde), kunnen zo duizenden katten gesteriliseerd worden.

“Binnen de beperkte middelen, is het belangrijk dat we de Brusselaars ondersteunen die hun kat alvast willen steriliseren. Daarom hebben we deze steun toegekend aan de 12 gemeentes”, zegt Bianca Debaets. “Sterilisatie is essentieel voor de gezondheid van katten: het verlengt hun levensverwachting, verlaagt het risico op ziektes, vermindert de agressiviteit en geluidsoverlast wanneer de kattinnen loops zijn. Door de sterilisatie vermijden we ook dat er veel te veel kittens bijkomen die niet in de asielen kunnen opgevangen worden en geëuthanaseerd moeten worden. Als verantwoordelijke voor Dierenwelzijn vind ik dat zeer belangrijk.”

De sterilisatie van alle huiskatten zal vanaf volgend jaar, op wetgevend initiatief van Staatssecretaris Debaets, verplicht zijn. Er is enkele maanden geleden al een grote sensibiliseringscampagne over gelanceerd en er wordt ook één voorzien aan het begin van volgend jaar.

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 0489 933 325.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Nieuwsbrieven