Nieuwe aanpak van stadsduivenproblematiek.

Misschien zijn uw leden hierin geïntereseerd:

De aanwezigheid van te veel verwilderde duiven in de stad vormt een probleem: het stadsbestuur zorgt ervoor dat zij zoveel mogelijk verwijderd worden, zodat gebouwen niet langer beschadigd en besmeurd worden, en horeca-uitbaters en toeristen niet langer hinder ondervinden van de opdringerige en vaak vervuilende diertjes.

Het verwijderen van de duiven gebeurt meestal op een zeer dieronvriendelijke manier: de duiven worden ’s nachts gevangen, en daarna in alle stilte ‘vernietigd’. Na het weghalen zijn er plots veel plaatsen vrij voor nieuwe duiven, en het probleem herhaalt zich.

Nu is er eindelijk een definitieve oplossing voor het duivenprobleem! In juli 2016 werd het diergeneesmiddel R-12 in België geregistreerd. Het bestaat uit maïskorrels die met nicarbazine geïmpregneerd zijn. Nicarbazine werd en wordt nog steeds gebruikt als middel tegen coccidiose, een parasitaire infectie van het maagdarmkanaal. Bij vogels heeft het als bijwerking dat het uitkomen van bevruchte eieren verstoord of verhinderd wordt, afhankelijk van de toegediende dosis. Bij de mens, bij zoogdieren, en bij vogels die slechts af en toe of toevallig R-12 innemen, zijn er geen effecten op de voortplanting. R-12 wordt nu al intensief gebruikt door verscheidene steden in Italië en Spanje. Daar stelt men vast dat na het eerste jaar behandeling met R-12 het aantal duiven met 30 tot 70% verminderd wordt! Wanneer ook de vrijgekomen nest- en rustplaatsen ontoegankelijk gemaakt worden voor nieuwe duiven, heeft men het aantal duiven in de stad volledig onder controle. Het duivenprobleem is dan opgelost!

Steden die nu kampen met een duivenprobleem, nemen best een dierenarts onder de arm. Want R-12 moet voorgeschreven worden door een dierenarts, en de gehele behandeling staat onder zijn controle. De dierenarts moet echter leren hoe hij een behandeling opstart en uitvoert: hoeveel duiven en hoeveel kolonies zijn er? waar moeten ze gevoerd worden met R-12? hoe, wanneer en door wie moet R-12 toegediend worden?…

Omwille van de complexiteit van een behandeling met R-12 richt de houder van de registratie als geneesmiddel opleidingen voor dierenartsen in op 4 oktober (in Brussel), 5 oktober (in Tielt), 6 oktober (in Namen) en 7 oktober (in Mechelen), telkens van 10 tot 16 uur.

Groeten,

Harry V. Kuppers, Pharm. Sc.
PAGAN bvba
0475 252803
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
vertegenwoordiger in België van de registratiehouder

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS