Brief aan de NGROD

Geachte voorzitter,
Geachte raadsleden, Op 28 april 2015 nam ik deel aan de Dag van het Vrije Beroep, georganiseerd door de Federatie Vrije Beroepen te Gent.

Bernard CARTON
Dierenarts
Bergbosstraat 201
9820 Merelbeke
Gsm 0479/571890
Email Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Merelbeke, 10 mei 2015
Nederlandstalige Gewestelijke Raad
van de Orde der Dierenartsen
Salisburylaan 54
9820 Merelbeke

Geachte voorzitter,
Geachte raadsleden,

Op 28 april 2015 nam ik deel aan de Dag van het Vrije Beroep, georganiseerd door de Federatie Vrije Beroepen te Gent. Hierbij ontmoette ik collega Raf Bombeek­ raadslid NGROD - en vernam ik dat u hem administratief hebt geschorst en een procedure te gronde hebt gestart.

Tot mijn grote verbazing wordt mijn 'open brief aan de voorzitter' van 25 januari 2015 gebruikt als argument tegen collega Raf Bombeek. Dit is niet correct want dit was een persoonlijk initiatief. De voorzitter insinueerde in zijn repliek per e-mail op 26 januari 2015 al dat Raf Bombeek er iets mee had te maken en dat heb ik toen met klem tegengesproken. Dat het bureau achter mijn rug deze insinuatie opnieuw gebruikt, is niet correct en zelfs in overtreding met Art. 2 van de Code der Plichtenleer.

Na de procedure tegen raadslid Ludo Muls, mijn 'open brief aan de voorzitter' van 25 januari 2015, het onderhoud met het bureau op 13 maart 2015 en mijn schrijven van 8 april 2015, stel ik vast dat jullie gewoon doorgaan en elke tegenspraak zonder pardon elimineren. Twee verkozen raadsleden schorsen, nooit eerder vertoond. Wie wordt het volgende slachtoffer?

In de grond mag het me niet verbazen. Zoals ik reeds eerder schreef ... het onderhoud met het bureau was verhelderend. Hiermee bedoelde ik o.a. dat ik geschrokken was van jullie attitude. Jullie waren zo overtuigd van jullie grote gelijk. Hoe durfde ik jullie visie en daadkracht in vraag stellen?

Het knelpunt bij uitstek — welke taken kan de Orde zich veroorloven — is de oorzaak van alle miserie. Ofwel kiest men voor een beperking tot tuchtcollege en meer transparantie in de procedures en werking. Ofwel voelt men zich geroepen om overal ons beroep te vertegenwoordigen en opteert men voor een beperkt overleg binnenskamers. Hoe de gewone leden hierover denken, is nog een raadsel. Momenteel weten ze officieel van niks en moeten ze het doen met geruchten. Dit is geen gezonde situatie.

De nieuwe raad zal in 2016 anders samengesteld zijn want de uittredende leden zijn niet meer verkiesbaar. Dit impliceert dat het huidige beleid niet kan worden geroemd of veroordeeld. De nieuwe ploeg erft alvast een juridisch kluwen van hun voorgangers.

Tijdens de Dag van het Vrije Beroep kon ik even spreken met de heer Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen. Ze organiseerden recent een enquête bij alle vrije beroepen en naar verluidt scoorde de Orde der Dierenartsen zeer slecht. Cijfers zijn me niet bekend maar vraag ze a.u.b. op en analyseer de resultaten. Dat het anders kan, werd duidelijk tijdens het panelgesprek met vertegenwoordigers van andere Ordes en Instituten. Laat u bijstaan door externen – Federatie Vrije Beroepen, UGent Afdeling juridische zaken, Faculteit Diergeneeskunde,... – en start dringend met een modernisering van onze structuren. We leven in de 21ste eeuw. Dat vergt een totaal andere aanpak en werking.

Het meest wraakroepende bij dit alles is uw ijzige stilte. Telkens verschuilt u zich achter het juridische argument: 'in het belang van het onderzoek kunnen we niks mededelen'. Deze houding is niet meer van deze tijd. Indien u het desnoods niet zelf kunt formuleren, zoek dan externe specialisten maar de leden hebben het recht op informatie over wat er intern gebeurt. Of moeten ze wachten op de dikke vette koppen in onze kranten om over de interne broederstrijd te lezen? Dan pas is het hek echt van de dam en hebt u het niet meer onder controle. Ons beroep verdient beter.

Conclusies

  • Gelieve mijn 'open brief aan de voorzitter' van 25 januari 2015 uit het dossier van collega Raf Bombeek te halen; dit was een persoonlijk initiatief.
  • Het voltallige bureau zou zich best laten vervangen in dit dossier tegenover collega Raf Bombeek. Ze overtreden naar mijn mening de artikels 2 en 5 van onze Code der Plichtenleer.
  • Systematisch 'anders-denkende' elimineren uit de Raad is geen oplossing; het systeem zit fundamenteel fout. Laat u bijstaan door externen om orde op zaken te stellen en onze structuren te moderniseren. Denk a.u.b. op lange termijn en niet tot halfweg 2016.
  • lnformeer dringend alle leden; misbruik het 'juridisch stilzwijgen' niet om uw slag te slaan.

Hierbij groet ik u,

Hoogachtend.

Bernard CARTON

Kopie aan volgende personen, vermeld in deze brief.

- Dr. Raf Bombeek — administratief geschorst raadslid NGROD
- Dr. Ludo Muls — geschorst raadslid NGROD
- Heer Jan Sap, secretaris — generaal Federatie Vrije Beroepen
- UGent — Rectoraat — Afdeling Juridische Zaken
- Prof. dr. F. Gasthuys — decaan Faculteit Diergeneeskunde

Hoe plaats ik een reactie via DISQUS?Beste bezoeker, het gebruikte systeem om reacties te plaatsen op deze website is DISQUS. Indien u meer uitleg wenst over het gebruik van DISQUS kan u deze pagina bekijken. Wil u als ‘gast’ –zonder aanmelden– een reactie plaatsen? Klik dan eerst op het veld "Doe mee met de discussie", dan op "Naam" en vervolgens vinkt u “I’d rather post as a guest” aan.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS