12 dierenartsen riskeren boete van 276.000 euro

Update: 30-06-2017: Dierenartsenpraktijk voor grootste deel vrijgesproken

Kliniek Venhei lapte volgens parket medicijnvoorschriften aan z'n laars

Door de handelswijze van Venhei zou het onmogelijk zijn te achterhalen welk dier welk medicijn heeft gehad. - WTW

Twaalf dierenartsen van dierenkliniek Venhei in Kasterlee dreigen zware boetes te moeten betalen, samen goed voor 276.000 euro. Twee van hen riskeren ook een gevangenisstraf. De dierenartsen zouden bepaalde voorschriften aan hun laars hebben gelapt waardoor niet kan nagegaan worden welke medicijnen de dieren hebben gekregen.
JEF VAN NOOTEN


Spilfiguur in het onderzoek is dierenarts Guido B., oprichter van dierenkliniek Venhei aan de Geelsebaan in Kasterlee. Samen met hem moesten ook elf andere dierenartsen van Venhei zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Het onderzoek richt zich niet tegen de afdeling 'huisdieren', maar vooral tegen de dierenartsen van Venhei die zich bezig houden met runderen en kalveren die bestemd zijn voor de voedselketen.

Regels genegeerd
Het onderzoek werd opgestart na een controle van het FAVV (Voedselagentschap) en het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) in maart 2010. Die agentschappen controleerden toen 74 veehouders die een beroep doen op de dierenartsen van Venhei. Ze controleerden de toedienings- en verschaffingsdocumenten, die verplicht bijgehouden moeten worden wanneer medicijnen worden toegediend aan dieren die bestemd zijn voor menselijke consumptie. Er werden verscheidene inbreuken vastgesteld met betrekking tot die documenten. "Het gaat om dieren die nadien op ons bord belandden. De voedselveiligheid staat dus op het spel", zegt de openbare aanklager.

"Door de handelswijze van Venhei was het onmogelijk te achterhalen welk dier welke medicijnen kreeg toegediend." De regels en voorschriften die de correcte toediening en traceerbaarheid van medicijnen moeten garanderen, werden volgens het Openbaar Ministerie in grote mate genegeerd.

Winstbejag
"De belangrijkste reden is winstbejag", meent de aanklager. "De dierenartsen wilden op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk bedrijven en dieren afwerken. Daarbij werd zelfs valsheid in geschrifte gepleegd. De voedselveiligheid is primordiaal, de geld- en tijdswinst voor een dierenarts is daaraan ondergeschikt." Het Openbaar Ministerie vindt het opvallend dat de inbreuken werden vastgesteld bij 12 dierenartsen. "Dit is dus geen administratieve slordigheid, maar een bewust gehanteerd systeem uit tijds- en winstbejag." Dierenarts Guido B. riskeert een celstraf van 2 maanden met uitstel, en een boete van 60.000 euro. Zijn zoon riskeert 1 maand cel met uitstel. De boetes voor de overige dierenartsen variëren tussen 3.000 euro en 48.000 euro.

"Geen systematiek"
De advocaten van de dierenartsen benadrukken dat ze er altijd alles aan gedaan hebben om de traceerbaarheid te garanderen. "Iedere dierenarts van Venhei schreef jaarlijks 1.500 à 2.000 van die documenten uit. Het gaat in totaal dus om zo'n 20.000 documenten. Bij minder dan 1% van het totale aantal documenten is er mogelijk een probleem. Er was dus helemaal geen sprake van een systematiek en ze handelden ook niet uit winstbejag, want dan zouden veel meer documenten niet in orde zijn", zeggen meester Bart Spriet en meester Karolien Van de Moer. Guido B. stond ook terecht omdat hij andere personen zou aangezet hebben tot onwettige uitoefening van dierengeneeskunde. Die tenlasteleggingen vinden zijn advocaten helemaal absurd. "Hij heeft een toestel ontwikkeld waarbij bloed geprikt wordt bij kalveren, waarna het bloed automatisch geanalyseerd wordt door het toestel. Zo weet men snel of er ijzertekort is. Het toestel doet de analyse, niet de veehouders. Er is dus geen sprake van onwettige uitoefening van dierengeneeskunde. Het toestel kostte honderdduizenden euro's. Ook hier kan je dus niet van winstbejag spreken. Guido B. en zijn collega's zijn gewoon vooruitstrevend met het oog op dierenwelzijn."

Bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kasterlee/12-dierenartsen-riskeren-boete-van-276-000-euro-a3147632/

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS