AniCura grootste Nederlandse keten dierenklinieken.

Zweedse AniCura door overnames grootste Nederlandse keten dierenklinieken.

AniCura, een van de grootste spelers op de Europese markt voor dierenziekenhuizen en -klinieken, neemt het Nederlandse Sterkliniek Dierenartsen over, een landelijk samenwerkingsverband van 82 dierenklinieken. Anicura wordt daarmee de grootste aanbieder op het gebied van veterinaire zorg in Nederland. Dat hebben beide bedrijven op maandag 3 april bekend gemaakt.

Het van oorsprong Zweedse AniCura is opgericht in 2011. Drie jaar later investeerde het investeringsfonds Nordic Capital in het bedrijf. AniCura bezit inmiddels 150 dierenziekenhuizen en -klinieken verspreid over Europa; sinds twee jaar is het ook in Nederland actief. Na de overname van Sterkliniek Dierenartsen telt het bedrijf ongeveer 100 klinieken in Nederland.

Vier miljoen huisdieren.
De klinieken die worden overgenomen zijn allemaal franchisenemers. De eigenaren mogen zelf beslissen of zij zich als franchisekliniek verbinden aan AniCura of dat ze in eigendom komen van het Zweedse bedrijf. AniCura verwacht binnen de komende anderhalf jaar een groot gedeelte van de klinieken in eigendom te hebben. ‘Met meer dan vier miljoen huisdieren en een toenemende vraag naar hoogkwalitatieve veterinaire zorg is Nederland een aantrekkelijke markt voor ons,’ zegt Peter Dahlberg, topman van AniCura, in een persverklaring.

Uit een brancheanalyse van Rabobank blijkt dat Nederland ongeveer 4.400 dierenartsen telt en ruim 1.200 dierenartspraktijken. De omzet in de branche was in 2015 ongeveer €537 mln. Ruim driekwart daarvan werd omgezet in de sector Gezelschapsdieren, zoals honden en katten. De branche groeit naar verwachting met zo’n 2 tot 4 % per jaar.

Ketenvorming
Volgens Rabobank neemt ketenvorming onder dierenklinieken toe, omdat dierenartsen ‘zich hiermee ook gemakkelijker onderscheiden op kwaliteit, service en locatie’. Andere grote ketens in de branche in Nederland zijn het eveneens Zweedse Evidensia (40 klinieken) en DierenDokters (14 klinieken). Het Britse CVS (6 klinieken in Nederland) is als enige beursgenoteerd, aan de London Stock Exchange.

Volgens Bob Carrière, bestuursvoorzitter van Sterkliniek Dierenartsen, is de overname door AniCura goed nieuws voor het bedrijf. ‘Samen beschikken we over unieke kennis en de middelen om de diergeneeskundige zorg in Nederland naar een nieuw niveau te brengen’, zegt Carrière in de verklaring. Sterkliniek zal ook na de overname onder eigen naam actief blijven en de directie blijft ongewijzigd.

Bron: Financieel Dagblad maandag 3 april 2017

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS