NB van DGZ voor herkauwersdierenartsen

logo dgz nb

Dierengezondheidszorg Vlaanderen

Nieuws voor rundveedierenartsen
10 mei 2019

Vaccineer nu tegen blauwtong en voorkom volgende winter afwijkingen bij nieuwgeboren kalveren

Koeien met schaapVaccineer nu nog voor blauwtong en indien mogelijk, zowel voor serotype 8 als serotype 4. Het is namelijk de enige manier om uw dieren tegen het virus te beschermen. Ook schapenhouders zijn best alert. Serotype 8 circuleert al sinds 2015 terug in Frankrijk en sinds kort ook opnieuw in ons land. Bovendien wordt sinds eind vorig jaar in Frankrijk alsmaar meer melding gemaakt van afwijkingen bij pasgeboren kalveren als gevolg van een infectie met dit serotype . Daarnaast staat ook serotype 4 voor de deur.

» lees meer


Werk mee aan preventie van longworminfecties

Koeien in de weiOok dit jaar zijn meldingen van longwormuitbraken welkom in het kader van het project ‘Predictie en preventie van longworminfecties’. Bovendien kunt u binnen dit project bij DGZ nog altijd enkele mestmonsters laten analyseren voor longwormen. Op basis van de resultaten van dit project kan een ‘early warning’ systeem voor longwormuitbraken ontwikkeld worden, zowel op regionaal niveau als op het niveau van de individuele bedrijven. Dit systeem zal het gemakkelijker maken om preventief maatregelen te nemen tegen longworminfecties.

Wanneer u in de loop van het weideseizoen vermoedt dat er op een bedrijf longwormproblemen zijn, gelieve dan contact op te nemen met Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. op de faculteit Diergeneeskunde.

Klik op ‘lees meer’ voor gedetailleerde informatie over de voorwaarden voor het insturen van de mestmonsters.

» lees meer


Wie niet waagt, niet wint: overtuig uw klanten-rundveehouders zich kandidaat te stellen voor de Bioveiligheid Award

Bioveiligheid AwardWe vroegen onze vorige winnaars van de Bioveiligheid Award waarom ze hun collega's zouden aanraden om deel te nemen. Deze week gingen we op bezoek bij Geert Demasure, winnaar in de categorie vleesvee: “Ik zou collega’s onmiddellijk aanraden om deel te nemen. Je maakt niet alleen kans op een mooie geldprijs maar het is een ideale gelegenheid om je bedrijf eens helemaal op punt te zetten op vlak van bioveiligheid. Bovendien is het een mooie reclame en je helpt het imago van de sector te verbeteren.” Het volledige interview met Geert lees je op de Award-website.

U werkt ongetwijfeld ook met veehouders die, samen met u, heel wat mooie resultaten neerzetten op vlak van bioveiligheid. Overtuigt u hen om zich in te schrijven voor de Award? Alle info vindt u hier.


DGZ-Vlaanderen, Industrielaan 29, 8820 Torhout

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS