Covid-19 - 5

Nieuwsbrief APRIL 2020


Nieuwsbrief April 2020

In deze nieuwsbrief:

  • Steunmaatregelen voor dierenartsen tijdens de Coronacrisis

Steunmaatregelen voor dierenartsen tijdens de Coronacrisis

Beste collega's,

Ondertussen zijn we al meer dan twee weken in semi-lock down. De economische schade is bij velen van jullie aanzienlijk.

IV-DB en VDV hebben ondertussen niet stil gezeten en al hun contacten aangesproken om zo veel mogelijk steunmaatregelen voor jullie uit de wacht te slepen.

Zo hadden we reeds bekomen dat ook de dierenartsen kunnen genieten van het crisis-overbruggingsrecht. Dit geldt voor dierenartsen die hun zaak sluiten en enkel dringende gevallen behandelen. Ook medicatie en voeding mag afgeleverd worden als dit kadert in een (levensnoodzakelijke) behandeling. Ook dierenartsen die de keuring combineren met de praktijk kunnen de premie aanvragen. De premie bedraagt €1.291,69 per persoon of €1.614,10 met gezinslast. De premie kan zowel voor maart als april aangevraagd worden.

De kappers komen er misschien mee in het nieuws maar ook wij als syndicale beroepsvereniging hebben gevochten om extra compensatie te krijgen voor de gederfde inkomsten van de dierenartsen. Met trots kunnen we u dan ook nu verkondigen dat ondertussen ook een bijkomende eenmalige compensatie per bedrijf werd goedgekeurd van €3000 indien men in de periode van 14 maart tot 30 april een omzetdaling heeft van meer dan 60% t.o.v. dezelfde periode van vorig jaar.

Bovendien zijn er nog tal van andere fiscale maatregelen waarvan u kan genieten. Zo is er uitstel van betaling van BTW, bedrijfsvoorheffing, en personen- en vennootschapsbelasting.

Dierenartsen die personeel in dienst hebben, kunnen voor hen tijdelijke werkloosheid en uitstel van betaling van de sociale bijdragen aanvragen.

Al deze maatregelen kan u mooi opgelijst vinden via onderstaande link:
Steunmaatregelen

Onze contacten met de Federatie van Vrije Beroepen blijken dus hun vruchten te hebben afgeworpen.

Toch begrijpen wij dat jullie in de huidige situatie andere kopbrekers hebben dan het betalen van lidgeld. Wij stelden eerder dat de limietdatum voor betaling 31 maart was en dat ons lidgeld vanaf april zou verhogen. Deze regel schrappen wij. Betaal gewoon je lidgeld wanneer het je financieel uitkomt. Maar betaal het wel a.u.b., anders kunnen wij niet verder optreden als het brandt…


 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS