Het rommelt in de veterinaire keuring… en elders.

Nieuwsbrief MAART 2018

Het rommelt in de veterinaire keuring… en elders.

In deze nieuwsbrief:

  1. Open Brief.
  2. Behandel ons niet als kinderen.
  3. Opheldering is er toch voor iedereen, niet?
  4. Word lid van het IVDB-DVK

1— Open Brief.

varkensHet zal weinigen ontgaan zijn, er was de afgelopen weken heel wat media en politieke aandacht voor de vleesverwerkende sector en de aanverwante controles van het FAVV.

Tal van mankementen in de verwerking van eetwaren van dierlijke oorsprong en de controle op die verwerking passeerden de revue, zowel in de pers als bij de politici.

Zoals we dat ondertussen al gewoon zijn: in menig debat ontbrak de stem van onze collega’s keurders. Hoe zij hun dagelijks werk in slachthuizen en elders ervaren; welke tekortkomingen zij regelmatig vaststellen en hoe het beter kan… er was weinig vraag naar.

Het IVDB-DVK heeft al langer weet van “de keurders” hun verzuchtingen, heeft ze ook al ettelijke jaren op het 6-maandelijks treffen met het FAVV (DG Controle) op het agenda geplaatst. Response: minimaal of onbestaand.

Daarom gooien we het (vanaf nu) over een andere boeg: we wenden ons rechtstreeks tot de beleidsmakers, in casu de politici. In samenwerking met een aantal keurders heeft het IVDB-DVK een open brief opgesteld. Wij vragen aan ieder van jullie deze brief naar een politica/politicus uit uw buurt te sturen, voorzien van een woordje uitleg.

De brief in kwestie kan u op deze pagina downloaden »


2— Behandel ons niet als kinderen.

keurderEen vaak gehoorde klacht van collega’s BMO is dat het FAVV hen bij de uitoefening van hun opdrachten niet steeds volgt in de tekortkomingen of mankementen die zij als keurder rapporteren.

Meer nog, menig collega BMO vreest ervoor minder opdrachten te krijgen wanneer zij/hij te kritisch is of te vaak bemerkingen heeft. Dit brengt de motivatie in het gedrang. In een interview bij VRT Radio plaatste de IVDB-DVK secretaris de pijnpunten nog eens op een rij.

Het volledige interview kunt u hier lezen:

Steeds minder dierenartsen willen werken voor Voedselagentschap:
"Ze behandelen ons als kinderen"


3— Opheldering is er toch voor iedereen, niet?

filesEr werd de laatste maanden naar opheldering gevraagd over de werking van de Orde der Dierenartsen, onafhankelijke opheldering nog wel.

Sommigen suggereren zelfs van géén lidgeld aan de Orde te betalen voor die uitleg er komt.

Wel, wij zullen binnenkort van A tot Z uitleggen wat er aan de hand is, waarom een democratisch verkozen NGROD voorzitster, legislatuur 2016-2019 (Dr. Ann Janssens) en een evenzeer democratisch verkozen NGROD secretaris, legislatuur 2016-2019 (Dr. Raf Bombeek) door de magistraten van zowel de Regionale Raad als van de Hoge Raad van de Orde der Dierenartsen perse buiten moeten.

Doch, bij deze al een goede raad, heren magistraten: voor eigen deur vegen heeft ook zo zijn voordelen.

En voor wie niet mee is: Dhr Naassens Pierre heeft sinds zijn pensioenstelling bij het FAVV nog wel z’n bezigheden: een eigen consultancy bedrijfje en… secretaris bij de Hoge Raad van de Orde Der Dierenartsen.

Juist, die Hoge Raad die collega Ann en Raf zonder veel wettigheid hun mandaat willen ontnemen.

Wordt beslist vervolgd.

Ex-directeur FAVV geeft nu advies aan slachthuizen. »


4— Word lid van het IVDB-DVK.

Word lid van de dierenartsen beroepsvereniging IVDB-DVKIn diergeneeskundig Vlaanderen durft alleen het IVDB-DVK verwoorden wat velen denken!

Wie graag bovenstaand gedachtegoed nog versterkt ziet, kan haar/zijn stem toevoegen door zich lid te maken van de enige dierenartsen beroepsvereniging in Vlaanderen die echt reageert; die geen taboe uit de weg gaat en rechttoe rechtaan zegt waar het op staat…

Lid worden van het IVDB-DVK »


BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS