NIEUWSFLASH: Minder verplichtingen bij vervoer van paarden naar Frankrijk

Versoepeling regels rond gezondheidscertificaten om met paarden naar Frankrijk te reizen. Paarden die u in en naar het buitenland vervoert, moeten over een gezondheidscertificaat beschikken. Om een gezondheidscertificaat te bekomen kan u zich wenden tot de Provinciale Controle-eenheid (PCE) van het FAVV.

http://paarden.vlaanderen/nieuwsbriefnieuw/index.php?id=61

Versoepeling regels rond gezondheidscertificaten om met paarden naar Frankrijk te reizen
Paarden die u in en naar het buitenland vervoert,  moeten over een gezondheidscertificaat beschikken. Om een gezondheidscertificaat te bekomen kan u zich wenden tot de Provinciale Controle-eenheid (PCE) van het FAVV.
» Klik hier voor de contactgegevens van de PCE's.

Voor transporten binnen de Benelux kunnen bepaalde paarden al enige jaren vrijgesteld worden van het beschikken over een gezondheidscertificaat. Vanaf 1 juni 2017 wordt dit principe uitgebreid naar Frankrijk.
België, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg en Frankrijk hebben op 15 mei 2017 een memorandum van overeenstemming ondertekend om het verkeer van paardachtigen tussen deze landen te vergemakkelijken.

Concreet betekent dit dat voor verkeer van paardachtigen met overschrijding van de grenzen van België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk geen gezondheidscertificaat vereist is voor paardachtigen:
  • die voor sportieve of recreatieve doeleinden worden bereden of geleid (of daartoe bestemd zijn);
  • waarmee wordt deelgenomen aan culturele manifestaties;
  • die exclusief voor beweiding of voor werkzaamheden zijn bestemd, met een maximale duur van 90 dagen;
  • die vervoerd worden omwille van diergeneeskundige redenen (met inbegrip van handelingen gericht op de voortplanting, indien deze worden uitgevoerd in een dierenartsenpraktijk/ dierenartsenkliniek of door een dierenarts).

Deze vrijstelling geldt bovendien enkel op voorwaarde dat de paardachtigen geïdentificeerd zijn, een conform ingevuld paspoort hebben en ze terugkeren naar hun land van vertrek als het verkeer beëindigd is.
» Klik hier voor een uitgebreid persbericht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Opgelet
Buiten de Benelux en Frankrijk blijven de oorspronkelijke regels gelden. Ook als u een paard wil invoeren, moet u over een gezondheidscertificaat beschikken. Op onze website overlopen we alle regels waarmee u rekening moet houden bij het transport van paarden.
» Klik hier voor meer informatie over de regelgeving bij het transport van paarden.


Meer over transport van paarden

Basisregels voor het transport van paarden

Overzichtsdossier met alle regels waarmee u rekening moet houden als u paarden vervoert
» Klik hier voor meer infoVIDEO: Tips bij het vervoer van paarden

Filmpje van onze partner Cavalor
» Klik hier om de video te bekijkenMag ik de paarden van vrienden naar een wedstrijd vervoeren?

Vervoert u soms paarden die niet in uw eigendom zijn? Dan vraagt u zich misschien af of u hiervoor aan verplichtingen moet voldoen.
» Klik hier voor het antwoord op deze vraag


Tachograaf: Rij- en rusttijden voor de chauffeur

Digitaal dossier rond het verplicht gebruik van de tachograaf en bestuurderskaart voor de registratie van rij- en rusttijden
» Klik hier voor meer info


Hoeveel gewicht mag ik trekken? Welk rijbewijs heb ik nodig?
De toegelaten belading van uw voertuig is onderworpen aan heel wat regelgeving.
» Klik hier voor meer info© Foto's (van boven naar beneden): FAVV | PaardenPunt Vlaanderen | Cavalor | Gaetan Hunin | PhotoXpress | Gaetan HuninMet dank aan onze partners

vlm

vlaamse overheid

uwbanner

cavalor

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS