NIEUWSBRIEF: Paardenweiden zijn ecologische troef | Jaarverslag | Onderzoek paardenwelzijn

Paardenweiden essentieel voor natuur en landschap. De paardenhouderij is al enkele jaren aan een opmars bezig. De economische en sociale meerwaarde die de sector realiseert, wordt regelmatig in de schijnwerpers gezet. Maar wist u dat dit fenomeen, dankzij het weide- en hooiland voor paarden, ook ten goede komt aan de natuur en het landschap in Vlaanderen?

http://paarden.vlaanderen/nieuwsbriefnieuw/index.php?id=60


Paardenweiden essentieel voor natuur en landschap
De paardenhouderij is al enkele jaren aan een opmars bezig. De economische en sociale meerwaarde die de sector realiseert, wordt regelmatig in de schijnwerpers gezet. Maar wist u dat dit fenomeen, dankzij het weide- en hooiland voor paarden, ook ten goede komt aan de natuur en het landschap in Vlaanderen?
Paardenweiden helpen erosie bestrijden, dragen een steentje bij in de strijd tegen klimaatsverandering, kennen een rijke biodiversiteit,...

Jan Maertens van Regionaal Landschap Schelde-Durme bezorgde ons een zeer interessant dossier met tips voor de versterking van de ecologische waarde van grasland voor paarden.
» Klik hier voor meer informatie.


 PaardenPunt Vlaanderen blaast een kaarsje uit
Bekijk het Jaarverslag 2016

Succesvolle dialoogdag hippotherapie
Op vrijdag 26 februari 2016 stelde minister Joke Schauvliege op Flanders Horse Expo de volledig vernieuwde koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector voor. PaardenPunt Vlaanderen, het resultaat van de fusie tussen de Vlaamse Confederatie van het Paard en het Vlaams Paardenloket, neemt sindsdien de duurzame ontwikkeling van de Vlaamse paardensector ter harte en staat klaar voor iedereen die in contact komt met paarden, pony’s of ezels.

De belangrijkste realisaties uit het eerste werkingsjaar van PaardenPunt Vlaanderen werden ondertussen gebundeld in een jaarverslag. Dit rapport is een echte aanrader voor iedereen met interesse voor de Vlaamse paardenhouderij. Het behandelt immers heel wat actuele problematieken en zet een aantal boeiende cijfers op een rijtje.In opdracht van de dienst Dierenwelzijn van het Departement Omgeving (Vlaamse overheid) voert de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, in samenwerking met Equus Research, een onderzoeksproject (WelPa) uit rond paardenwelzijn in maneges en pensionstallen.

In een eerste fase, trachten zij managementaspecten bij maneges en pensionstallen in Vlaanderen in kaart te brengen via een online enquête.
Daarna zullen een aantal demobedrijven een gepersonaliseerd traject aangeboden krijgen met gratis advies.

Hierbij nodigen wij alle Vlaamse maneges en pensionstallen uit om de enquête in te vullen. Wie graag in het gepersonaliseerde traject stapt, kan zich kandidaat stellen op het einde van de enquête.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten en kan tot en met 31 mei 2017. Alvast bedankt voor uw medewerking.
» Klik hier om naar de enquête te gaan.

Wil u weten welke bedrijven onder de definities 'manege' en 'pensionstal' vallen?
» Klik hier voor meer info.


Update: Esdoornvergiftiging blijft slachtoffers eisen

Een dikke maand na onze eerste waarschuwingen deze lente, blijft esdoornvergiftiging nog steeds slachtoffers eisen. De teller staat nu op bijna 200 slachtoffers in Europa en op 20 gevallen in België. Maar opgelet: Deze cijfers zijn een onderschatting van het werkelijke aantal omdat helaas niet alle gevallen gemeld worden aan de Universiteit van Luik.

U dient nog steeds te voorkomen dat uw paarden esdoornscheuten opeten.
Wanneer het opnieuw veilig zal zijn om paarden op risicoweiden te plaatsen, weten we nog niet. We raden u aan om niet enkel onze website in het oog te houden, maar ook om in te schrijven op de nieuwsbrief van het officiële meldpunt voor esdoornvergiftiging.
» Klik hier om in te schrijven.

Niet alleen paarden en pony's lopen trouwens risico. Ook ezels en zebra's kunnen getroffen worden. Herkauwers en andere herbivoren lijken, voor zo ver onderzoekers momenteel kunnen vaststellen, niet gevoelig voor esdoornvergiftiging.

Op onze website vindt u heel wat nieuwsberichten en een uitgebreid dossier over dit onderwerp.
» Klik hier voor meer info over esdoornvergiftiging (symptomen, preventie,...). 

Oost-Vlaanderen lanceert vierde ruiter- en menroute

In 2014 trapte de provincie Oost-Vlaanderen het project ‘Oost-Vlaanderen in Galop’ af om het ruiter- en mentoerisme een boost te geven. Wat de provincie sindsdien verwezenlijkte, is op zijn minst indrukwekkend: Recreatieruiters- en menners kunnen al een tijdje genieten van drie nieuwe routes. Bovendien mogen ze zich momenteel alweer opmaken om een nieuw netwerk te verkennen.

Wil u als eerste de nieuwe Wiesbeekroute ontdekken? Kom dan op 14 mei naar Manege 't Hoefijzer in Buggenhout (Dreef 14 | Menners en ruiters welkom). U kan de wandeling vrij starten tussen 14 en 16 uur. Na de rit nodigt de provincie u graag uit in de cafetaria om te genieten van een gratis drankje.  
» Klik hier voor meer info.

Bedrijfsbezoek aan natuurzadenbedrijf Biodivers op 2 juni
Schrijf nu in!


In het kader van het project ‘Zaad van Hier’, organiseert het Regionaal Landschap Rivierenland op vrijdag 2 juni een bedrijfsuitstap naar Biodivers, een Nederlands zaadbedrijf, gespecialiseerd in het oogsten van natuurzaden.

In de voormiddag krijgt u een rondleiding op het bedrijf.  Na de middag staat een bezoek aan enkele voorbeeldprojecten en bronlocaties (droog bloemrijk hooiland) op het programma. Deze excursie is een absolute aanrader voor iedereen die werkt rond zaden, beheer en oogstlocaties.
Om de busrit naar Nederland te bekostigen, vraagt het Regionaal Landschap 15 euro inschrijvingsgeld. Ontbijt en middaglunch worden voorzien. Uw inschrijving is officieel na het overmaken van het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer BE40 5230 8028 5763 met de mededeling ‘Zaad van Hier’ en uw naam.

Met het project ‘Zaad van Hier’ wil Regionaal Landschap Rivierenland particulieren, (hobby)landbouwers, paardenhouders en natuurverenigingen motiveren om weides op een duurzame manier als kruidenrijk grasland te beheren. Hierdoor zal de diversiteit aan lokale fauna en flora stelselmatig toenemen.
» Klik hier voor meer info.

Bekijk ook zeker
Dossier: Paardenhouderij & landschap
Ontdek hoe uw paardenhouderij naadloos in het landschap kan geïntegreerd worden. 
» Klik hier voor meer info.

Statusupdate Vlaams Actieplan Paardenhouderij
PaardenPunt Vlaanderen voert het Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij uit. Ontdek in dit rapport hoe ver we al staan.

» Klik hier voor meer info. 

Partnerschap PaardenPunt Vlaanderen
Sinds kort slaan wij de handen in elkaar met commerciële partners.

» Klik hier voor meer info. 


© Foto's (van boven naar beneden): Regionaal Landschap Schelde-Durme | PaardenPunt Vlaanderen | PaardenPunt Vlaanderen | Alain Jotterand| Provincie Oost-Vlaanderen | Regionaal Landschap Rivierenland | PaardenPunt Vlaanderen

Met dank aan onze partners

vlm

vlaamse overheid

hier uw banner?

cavalor

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS