NIEUWSBRIEF: Rhinopneumonie, opendeurdag hoefsmeden, ...

View this email in your browser

header paardenpunt vlaanderen
cavalor

Infodag opleiding hoefsmid

Op 26/05/2018 en 1/09/2018 organiseert de Hoefsmederijschool Anderlecht (CVO Brussel) een infodag voor de opleiding hoefsmid.

Het centrum voor volwassenenonderwijs in Brussel biedt deze unieke opleiding ‘hoefsmid’ aan en vormt bekwame, gediplomeerde hoefsmeden.

Na de opleiding kan je een gepast handgesmeed ijzer smeden, je kan paarden hun voeten meten en je kan het paard op een correcte manier beslaan en dit zowel standaard als met orthopedische hoefijzers.

Onze opleiding biedt als enige in Vlaanderen de module stage aan waarbij de cursisten stage kunnen volgen bij gediplomeerde hoefsmeden. Tijdens deze stage kan je de aangeleerde kennis in de praktijk toepassen.

De infodag gaat door in de nieuwe smidse van CVO Brussel gelegen aan de Materiaalstraat 67 te Anderlecht.

Ter plekke kan je de cursisten aan het werk zien tijdens het smeden van de verschillende soorten hoefijzers en het beslaan van de paarden. Natuurlijk zijn de leerkrachten aanwezig om al je vragen omtrent de opleiding te beantwoorden.

Je hebt keuze uit verschillende studietrajecten op maat.

Je kan de opleidingen zowel overdag als ’s avonds volgen. Overdag kan je kiezen uit een voltijds of een deeltijds leertraject. Bij het voltijds traject kom je vier dagen per week naar school. De opleiding duurt dan 1 jaar. Bij het deeltijds traject kom je 2 dagen per week naar school. De opleiding duurt dan 2 jaar. Als je de opleiding ’s avonds volgt, kom je 1 avond en op zaterdag naar school. De opleiding duurt dan 2,5 jaar.

Met enige trots kunnen wij ook melden dat onze opleiding een eerste plaats behaalde op de ‘Concours de maréchalerie inter-écoles 2018’ waarbij verschillende scholen uit binnen- en buitenland de strijd met elkaar aangingen.

We nodigen je van harte uit op onze infodag waarbij je onze nieuwe smidse kan bezichtigen en kennis kan maken met onze opleiding tot hoefsmid.

word hoefsmid

Uitbraak rhinopneumonie

Zowel in Nederland als Frankrijk worden enkele gevallen gemeld van rhino met verlammingsverschijnselen en dodelijke afloop. Ook in België zijn momenteel enkele gevallen van rhino bekend, doch voorlopig geen gevallen met verlammingsverschijnselen. Er is geen reden tot paniek maar er wordt wel opgeroepen tot waakzaamheid.

Jaarlijks zijn er uitbraken van rhinopneumonie. Het is echter mogelijk om het aantal en de uitgebreidheid van die uitbraken te verminderen door vaccinatie. Door de paarden regelmatig te vaccineren, behouden ze een vrij goede weerstand tegen het virus. Daardoor zullen ze enerzijds minder andere paarden besmetten en zijn ze zelf beter beschermd tegen infectie uitgaande van andere paarden. De sleutelwoorden hierbij zijn “regelmatig vaccineren”. Als we enkel gaan vaccineren als er een uitbraak is, zijn we te laat.

Als iedereen zijn paarden regelmatig vaccineert, zullen er beduidend minder problemen met rhinopneumonie zijn. Een consequent vaccinatiebeleid kunnen we als een vorm van burgerplicht onder paardenliefhebbers aanzien.

Lees er hier meer over

 paardjes wei


Onderzoek rugproblemen bij paarden

Samantha Bijl, MSc studente aan de opleiding Equine Science van de Universiteit in Edinburgh is bezig met het uitvoeren van een survey onderzoek naar mogelijke oorzaken van rugproblemen bij paarden. Reden voor dit onderzoek is dat er momenteel weinig kennis is over dit onderwerp, desondanks dat het een probleem is voor een groot aantal paarden wereldwijd.

De vragenlijst is een hulpbron voor de kenniswerving over managementkeuzes en het (mogelijke) raakvlak met dit probleem. Voorbeelden hiervan zijn de onderwerpen stalmanagement en trainingsmanagement. Hopelijk legt dit onderzoek een stevige basis voor verder onderzoek en kan het uiteindelijk helpen bij het voorkomen van rugproblemen.

Voor dit onderzoek is het van belang dat er een zo groot mogelijk aantal respondenten meewerken. Indien uw paard gediagnosticeerd is met- of u verwacht dat uw paard een rugprobleem heeft, vul dan alstublieft de vragenlijst in. Deelname duurt niet langer dan 15 minuten.

Link naar de vragenlijst: https://edinburgh.onlinesurveys.ac.uk/equine-back-survey

Warmblood Fragile Foal Syndrome

De laatste tijd circuleren er veel
artikels over WFFS of Warmblood
Fragile Foal Syndrome. In België
zijn er voorlopig nog geen gekende
gevallen van dit syndroom, maar we
willen jullie hier toch over
informeren.

Lees er hier meer over.

Jacobskruiskruid

Jacobskruidkruid vormt een enorm
gevaar voor paarden, pony's en
ezels. Het eten van dit kruid kan
voor deze dieren de dood
betekenen. Overleven zij een
vergiftiging, dan zullen zij nooit
volledig herstellen.

Lees er hier meer over.

Met dank aan onze partners

vlm  vlaanderen 

© Foto's (van boven naar beneden): | Pixabay

gray facebook 48 gray link 48


Copyright © *|2018|* *|PaardenPunt Vlaanderen|*, All rights reserved.

Contacteer ons:
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Ambachtenlaan 23/2b
3001 Heverlee
016 899 410

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS