Nieuwsbrief: Jacobskruiskruid, Update opleidingen, Paard & Landschap

View this email in your browser

header paardenpunt vlaanderen
cavalor

Opgepast voor jacobskruiskruid

Jacobskruidkruid vormt een ernstig gevaar voor paarden, pony's en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen.

» Klik hier voor een volledig dossier over jacobskruiskruid.

Jacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Het is dus alarmerend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. Ook vandaag is dit weer overduidelijk. Jacobskruiskruid verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen... Sommige staan zelfs overvol.

U kan jacobskruiskruid bestrijden door de plant handmatig te verwijderen (met wortels) of herhaaldelijk te maaien (voor de zaadzetting). U treedt daarnaast best preventief op door de weide regelmatig te maaien en te bemesten zodat er een grastapijt met goed gesloten zoden ontstaat waarin jacobskruiskruid geen kans tot kieming krijgt. Ook de natuurlijke vijanden van de plant, waaronder de rupsen van de mooie jacobsvlinder, worden op sommige plaatsen gebruikt om de plant te bestrijden.

Jacobskruiskruid komt regelmatig voor op wegbermen, in natuurgebieden, … en verspreidt zich via daar verder. Chemische bestrijding is hier in principe niet toegelaten. Plaatselijk regelmatig kort maaien en bloei vermijden helpt verspreiding in aanpalende graas- en hooiweiden te voorkomen.

img 01 062018

Inspiratie voor paard en landschap

Hoewel paarden van oudsher in ons landschap thuishoren, is het gebruik ervan de laatste decennia sterk veranderd. De paardensector professionaliseerde. Zij is niet langer een nevenactiviteit van landbouwbedrijven, maar een autonome bedrijfstak met een aanzienlijk economisch belang. Daarnaast bezitten steeds meer mensen één of meerdere paarden louter voor recreatief gebruik.

De landschappelijke gevolgen zijn dan ook duidelijk merkbaar. Percelen versnipperen en er duiken schuilhokken, ruiterpaden, maneges, jumpingconstructies, lichtbakken en afrasteringen in het landschap op. Bovendien heeft een fout beheer van graasweiden een niet te onderschatten impact op de biodiversiteit, de waterhuishouding en de groenstructuren van ons landschap.

Het PDPO-project (Programma voor Plattelandsontwikkeling) ‘Paard en Landschap’ inspireert en adviseert paardenhouders om hun gronden en weiden optimaal te integreren in het landschap. Aan de hand van vijf thema’s: beplantingstypes, afsluitingen, graslandbeheer, paardenwelzijn en biodiversiteit legt het project paardenhouders uit welke maatregelen zij kunnen nemen om te investeren in een aantrekkelijke leefomgeving en de gezondheid van hun paarden. Zo zijn kruidenrijke graslanden, historische percelering, het gebruik van kleine landschapselementen en een correct maaibeheer erg belangrijk. Verder moet je als paardenhouder ook goed weten welke materialen en planten je best gebruikt en welke soorten giftig zijn.

Infoavond: Inspiratie voor Paard & Landschap DINSDAG 26 juni 19u45-22u Gemeentehuis Sint-Katelijne-Waver, Lemanstraat 63 in Sint-Katelijne-Waver

MEER INFO: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. - 015 21 98 53
Brochure: www.rlrl.be/inspiratiebrochure-voor-paard-en-landschap
Beheerfiches: www.rlrl.be/projecten/landschapszorg/paard-en-landschap/beheerfiches/5400

Lees er hier meer over


online ABC

Update ABC hippische opleidingen

Naar jaarlijkse gewoonte is onze ABC van de hippische opleidingen in Vlaanderen weer grondig herzien. Onze lijst bevat alle officiële opleidingen en cursussen in Vlaanderen. Twijfelt u nog over welke opleiding u volgend jaar wil volgen of wil u uw kennis uitbreiden? Neem dan zeker eens een kijkje!

Klik hier voor naar het ABC te gaan.


Economisch belang van de paardensector

U heeft het waarschijnlijk al ergens gelezen. Belgische voetbal heeft een economische waarde van 700 miljoen euro. Knap cijfer, maar wist u dat de Belgische paardensector in 2014 al ruim 800 miljoen euro opbracht voor onze economie? Daarnaast kunnen wij met enige trots zeggen dat we al 2 wereldkampioenen rijker zijn. Jos Lansink werd wereldkampioen in 2006 en Philippe Le Jeune in 2010.

Wij wensen de Rode Duivels uiteraard heel veel succes dit WK en hopen voor hen op een prachtige zege

Lees hier meer over de economische waarde van de paardensector.

 

 

Met dank aan onze partners

vlm  vlaanderen 

© Foto's (van boven naar beneden): | Pixabay

gray facebook 48 gray link 48


Copyright © *|2018|* *|PaardenPunt Vlaanderen|*, All rights reserved.

Contacteer ons:
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Ambachtenlaan 23/2b
3001 Heverlee
016 899 410

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS