NIEUWSBRIEF: Wat te doen bij warm weer, elektrolyten, ...

View this email in your browser

header paardenpunt vlaanderen
cavalor

Wat te doen bij warm weer

De laatste weken zijn de temperaturen zeer extreem. Niet alleen mensen hebben hier last van, maar ook onze paarden. Door de aanhoudende hitte zijn veel weides veranderd in een droge vlakte en de weide kunstmatig beregenen is niet altijd toegestaan of mogelijk. Om het voor een paard zo aangenaam mogelijk te maken, kunnen de volgende 3 tips helpen.

  • Zorg dat uw paarden voldoende (vers) water krijgen.
  • Zorg dat uw paarden schaduw hebben.
  • Let op de voeding van uw paarden.

Meer gedetailleerde informatie vind je hier terug en verspreid over onze website.

Paarden zomer weide - Wat te doen bij warm weer?

Nascholing code 95 aan een voordeliger tarief!

Dankzij de samenwerking tussen Paardenpunt Vlaanderen en VAB-Rijschool kan u de nascholingen in het kader van de code 95 aan een verminderd tarief volgen. De kostprijs van een theorieopleiding bedraagt €160 (excl. Btw) in plaats van €185 (excl.BTW). Voor een praktijkopleiding wordt €435 (excl. Btw) aangerekend in plaats van €465 (excl. Btw) bij gebruik van de juiste vermelding.

Vanaf 10/09/2009 is er een Europese richtlijn voor iedereen die een vrachtwagen wil besturen als hoofdactiviteit. Je bent dan verplicht om 35u bijscholing te volgen voor 10/09/2016. Wanneer de 35 uren nascholing gevolgd zijn, is de code 95 op het rijbewijs opnieuw vijf jaar geldig. Deze chauffeurs zijn in orde tot 2021.

Meer informatie over het bewijs van vakbekwaamheid (code 95) vind je hier.
Meer informatie over hoe je kan genieten van dit voordeeltarief vind je hier terug.

Nieuw voordeeltarief bewijs vakbekwaamheid

Elektrolyten een hype of een must?

Elektrolyten zijn mineralen die elektrische impulsen in het lichaam kunnen doorgeven; ze kunnen zich met andere ionen binden om op die manier zouten te vormen. Elektrolyten zijn vooral belangrijk voor de vochthuishouding en het behoud van de zuurtegraad in het lichaam. Ze worden gezien als de drijvende kracht voor watertransport doorheen het hele lichaam. Daarnaast hebben ze een grote invloed op spier- en zenuwfuncties. De belangrijkste elektrolyten zijn natrium, kalium en chloor.

Net zoals mensen zweten paarden om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Het paardenlichaam doet namelijk aan thermoregulatie en geeft op die manier warmte af. Zweten brengt echter ook nadelen met zich mee want naast heel wat vocht gaat er ook een groot gehalte aan elektrolyten verloren. Dat vocht en die elektrolyten moeten na het zweten terug aangevuld worden om dehydratatie te voorkomen en om ervoor te zorgen dat alle biochemische processen in het paardenlichaam goed kunnen blijven verlopen. Uiteraard heeft het lichaam hier ook een eigen systeem voor. Als het lichaam de mineralen Na, K, Cl uitzweet, gaat het die verliezen compenseren door minder elektrolyten af te voeren met de urine. Dit systeem houdt stand als paarden kleine hoeveelheden zweet verliezen. Paarden die intensief sporten hebben echter 2 à 3 dagen nodig om het verlies aan elektrolyten te compenseren. Daarom is een tijdige aanvulling van elektrolyten essentieel.

Meer informatie over elektrolyten vind je hier terug.


VLP is op zoek naar 2 nieuwe medewerkers! Meer informatie betreffende de vacatures en hoe te solliciteren vind je hier terug.

In augustus moet je voor een tweede keer maaien om jacobskruiskruid tegen te gaan. Meer informatie over jkk vind je hier terug.

Met dank aan onze partners

vlm  vlaanderen 

© Foto's (van boven naar beneden): | Pixabay

gray facebook 48 gray link 48


Copyright © *|2018|* *|PaardenPunt Vlaanderen|*, All rights reserved.

Contacteer ons:
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Ambachtenlaan 23/2b
3001 Heverlee
016 899 410

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS