NIEUWSBRIEF: Wereldruiterspelen Tryon, esdoornalarm, ...

View this email in your browser

header paardenpunt vlaanderen
cavalor

Belgen schrijven geschiedenis op World Equestrian Games (WEG) te Tryon!

Dat België het paardenland bij uitstek is weten we al langer. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat onze paarden en ruiters een abonnement hebben op topprestaties op de Wereldruiterspelen. Dit evenement gaat – net als de olympische spelen -slechts om de 4 jaar door. Het is het officiële wereldkampioenschap, georganiseerd door de Fédération Equestre Internationale (FEI), voor de hippische disciplines: jumping, dressuur, eventing, endurance, voltige, mennen, para-dressuur en … reining.

belgen weg sIn de Belgische discipline bij uitstek – jumping – slaagden onze ruiters Jos Lansink (2006, met Cumano) en Philippe Lejeune (2010, met Vigo d’Arsouilles) twee opeenvolgende edities, naar huis te keren met de gouden medaille. In 2014 was het een Belgisch jumpingpaard dat de eer hoog hield: de BWP’er Cortes C (Randel Z x Darco), werd bekroond tot beste jumpingpaard van de competitie.

Ditmaal was het onze landgenoot Bernard Fonck, die een afspraak had met de geschiedenis. In het hol van de Amerikaanse leeuw, slaagde hij er in, als eerste Europeaan ooit, de gouden medaille te behalen in de discipline reining. Met zijn American Quarter Horse hengst “What a wave”, eigendom van Gina De Pauw en Steve Vannietvelt, werd hij eerder al Europees kampioen. Met deze wereldtitel behaalt hij nu het allerhoogste in de reining.

Hoewel de Belgische jumpingruiters en –paarden dit jaar alom topprestaties leverden en de verwachtingen dan ook uiterst hoog gespannen waren, konden ze het in Tryon niet waarmaken. Het Belgische BWP-paard Irenice Horta, een dochter van Vigo d'Arsouilles, gefokt door Wim Van Rossem uit Ternat, redde de eer. Zij kwam met de Italiaan Lorenzo de Luca, na de tweede ronde aan de leiding, doch strandde uiteindelijk op een meer dan verdienstelijke zevende plaats. Het Belgische team eindigde op de zevende plaats. Nicola Philippaerts was met H&M Chilli Willi onze enige landgenoot in de finale, waar hij eindigde op de 22ste plaats. Ook de para equestrian ruiters kwamen ditmaal zonder medailles naar huis.

Toch zorgden de Belgische menners nog voor een schitterend slot in Tryon, in de vorm van twee medailles. Het menteam met Edouard Simonet, Glenn Geerts en Dries Degrieck won teambrons. Glenn Geerts reed naar de zesde plaats en daarmee wint hij een ticket voor de wereldbekers. Individueel behaalde Edouard Simonet met de Arabo-Friezen van Jelle's Home de bronzen medaille.

Alvast proficiat gewenst aan iedereen, ook aan de deelnemers die nu niet glorieerden, doch dat in de toekomst ongetwijfeld nog zullen doen!


esdoorn 0918

Esdoornalarm!

Elk jaar sterven er een aanzienlijk aantal paarden door esdoornvergiftiging (Atypische Myopathie) en dit zowel in de herfst als in de lente. De meeste sterfgevallen doen zich voor in de herfst, bij het vallen van de bladeren en de zaden. In combinatie met weinig gras op de weide gaan paarden deze bladeren en zaden opeten met vergiftiging tot gevolg. Meestal heeft dit een dodelijke afloop.

Atypische Myopathie wordt veroorzaakt door de opname van hypoglycine A, een stof die voorkomt in de zaden, de zaailingen en de bladeren van Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn) en Acer negundo (vederesdoorn).

Houd uw paarden dus uit de buurt van esdoorns! Het gevaar is pas geweken na de eerste vorst.

Voor meer informatie over esdoornvergiftiging kan u het dossier op onze website raadplegen.


banner


Studieavond: "Fokken zonder gokken?" op maandag 1 oktober

Het Departement Landbouw (Vlaamse overheid), de Provincie Limburg en PaardenPunt Vlaanderen organiseren een gratis studieavond rond het fokken van paarden. Verschillende interessante sprekers zullen aanwezig zijn en hun visie geven over de huidige werkwijze en technieken.

» Klik hier voor het volledige programma.

Details

  • Wanneer: maandag 1 oktober 2018 | 19u30
  • Waar: Provinciehuis Limburg | Universiteitslaan 1 | 3500 Hasselt | Parking bereikbaar via Bosstraat
  • Inschrijven: De studieavond is gratis maar inschrijven is verplicht via deze link

Last van zwerfvuil op de weide? Meld het ons dan zeker!
Stuur een e-mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
met uw naam, de locatie en eventuele foto's van het zwerfvuil!

Op 16 oktober vindt er een 'Equine Conference' plaats in het Europese Parlement.

Deze is open voor iedereen (mits inschrijving).

Meer details vindt u hier terug.

Met dank aan onze partners

vlm  vlaanderen 

© Foto's (van boven naar beneden): | Dirk Caremans | lofaesofa


Copyright © *|2018|* *|PaardenPunt Vlaanderen|*, All rights reserved.

Contacteer ons:
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Ambachtenlaan 23/2b
3001 Heverlee
016 899 410

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS