NIEUWSBRIEF: studieavond ecologie, actie warmste week, botulisme...

View this email in your browser

header paardenpunt vlaanderen
cavalor

Studieavond: 'Ecologie'

PaardenPunt Vlaanderen, Provincie Limburg, Regionaal Landschap Rivierenland organiseren in samenwerking met Departement Landbouw en Visserij een gratis studieavond rond Ecologie.

De verpaarding in Vlaanderen wordt vaak als een bedreiging voor natuur en landbouw aanzien. Niettemin biedt de Vlaamse paardenhouderij juist belangrijke troeven. Dit voor zowel de natuur, het landschap (als milieuvriendelijke actor) en het duurzaam vrijwaren van de open ruimte. Ecologie wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Hoe kan uw paardenhouderij ook op dit vlak een meerwaarde bieden? Op deze studieavond zullen wij samen met experts dieper ingaan op het ecologisch en landschappelijk aspect in de paardensector.

Interesse? Schrijf u dan zo snel mogelijk in.

» Klik hier voor het volledige programma.

Details

Wanneer: maandag 26 november 2018 | 19u30
Waar: Provinciehuis Limburg | Boudewijnzaal | Universiteitslaan 1 | 3500 Hasselt | Parking bereikbaar via Bosstraat
Inschrijven: De studieavond is gratis maar inschrijven is verplicht via deze link.

music


Music for life

PaardenPunt Vlaanderen doet mee met de Warmste Week van Studio Brussel! Uit alle goede doelen hebben wij gekozen voor het Fonds Lode Verbeeck.

Wat is het Fonds Lode Verbeeck?

Het Fonds Lode Verbeeck bekroont professioneel onderbouwde projecten uit Vlaanderen, die bijdragen tot de uitbouw van hippotherapie voor kinderen of volwassenen. Projecten met een innoverend karakter, zowel qua doelgroep als methodiek, krijgen voorrang.

Actie

Sinds kort hebben wij in samenwerking met de Printhut fluohesjes op de markt gebracht ter ondersteuning van onze verkeersveiligheidscampagne 'Paard op de baan? Kalm aan!' Met deze campagne willen wij zowel ruiters als bestuurders van voertuigen sensibiliseren om met elkaar rekening te houden in het verkeer.

In de loop van volgend jaar zal de volledig vernieuwde campagne gelanceerd worden, maar het leek ons al de perfecte moment om onze fluohesjes op de markt te brengen. Deze fluohesjes zijn vanaf heden te koop voor 20 euro/stuk bij de Printhut. Met de aankoop van dit hesje steunt u niet alleen het Fonds Lode Verbeeck, maar draagt u ook bij tot een veiliger verkeer!

Per verkocht hesje schenken wij 1 euro aan het Fonds Lode Verbeeck!

U kan onze fluohesjes hier aankopen.

fonds lode verbeeck


Botulisme

Jaarlijks zijn er uitbraken van botulisme bij vele diersoorten. Het grootste aantal slachtoffers valt onder de watervogels, zoals eenden en ganzen, maar vrijwel alle zoogdieren en vogels zijn gevoelig.

Bij onze grote huisdieren worden de meeste gevallen van botulisme bij het rund aangetroffen: er zijn gevallen bekend waarbij ongeveer alle dieren op het bedrijf gestorven zijn op een paar dagen tot weken tijd.

Bij het paard komt botulisme gelukkig meer sporadisch voor, maar aangetaste dieren lopen een grote kans om te sterven aan de aandoening.

Oorzaak

De oorzaak van botulisme is de productie van gifstoffen of toxines door de kiem Clostridium botulinum. Deze kiem komt wereldwijd voor in de grond en in organisch materiaal, zoals bijvoorbeeld in afgestorven plantenresten of in het slechtste geval, in het ruwvoeder voor onze dieren.

Er zijn meerdere soorten toxines van Clostridium botulinum bekend en ze worden aangeduid met de letters A tot en met G. De toxines hebben hun effect op zenuwcellen en worden daarom neurotoxines of zenuwgiften genoemd. Het effect van deze neurotoxines bestaat uit het verstoren van de communicatie tussen zenuwcellen en spiercellen met een verlamming tot gevolg. De zenuwgiften van Clostridium botulinum behoren tot de meest krachtige toxines in de natuur en worden daarom ook gevreesd als een mogelijk middel in biologische oorlogsvoering.

Het paard is vooral gevoelig voor de toxines A, B en C, terwijl het rund gevoelig is voor de types A, B, C en D. In België wordt het type A zelden aangetroffen. Bij het paard zien we vooral gevallen van vergiftiging door het type B, terwijl bij het rund soms het type C maar vooral het type D sterfte veroorzaakt. Dit kan voor een deel verklaren waarom de uitbraken van botulisme bij het rund zelden of nooit slachtoffers maken bij het paard: het paard lijkt immers minder gevoelig voor de effecten van het type D toxine.

Meer informatie vindt u terug in het dossier over botulisme.

Auteur: Professor Piet Deprez (UGent)


banner

Gefeliciteerd aan onze 4 nieuwe Equilabel bedrijven! De Zuuthoeve, Deurle's paardenhotel, Stal de Vogelzang en Stal ten Legerbos zijn de trotse eigenaars van ons kwaliteitslabel! Meer info over het Equilabel vind je hier.

Met droefheid melden wij het onverwachte overlijden van Eric Goossens. Eric was een bekende parcoursbouwer en personeelslid bij BCP. Wij wensen de familie en vrienden van Eric veel sterkte toe.

Met dank aan onze partners

vlm  vlaanderen 

© Foto's (van boven naar beneden): | Dirk Caremans | lofaesofa


Copyright © *|2018|* *|PaardenPunt Vlaanderen|*, All rights reserved.

Contacteer ons:
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Ambachtenlaan 23/2b
3001 Heverlee
016 899 410

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS