NIEUWSBRIEF: Stijgende prijs ruwvoeder, infoavond, esdoornalarm

View this email in your browser

header paardenpunt vlaanderen
cavalor

Infoavond 'Paarden natuurlijk!'

Op maandag 11 feburari organiseren de Regionale Landschappen Pajottenland & Zennevallei en Zuid-Hageland een infoavond rond het kader van hun nieuw project 'Paarden natuurlijk!'. In het project 'Paarden natuurlijk!' streven ze naar een duurzame en natuurljke integratie van paard en landschap.

Op de infoavond zullen na een korte voorstelling van het project door Elyn Remy (RLP&Z), de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • De voeding van paarden (Dierenkliniek De Morette)
  • Giftige planten (Dierenkliniek De Morette)
  • Het concept Equi Habitat (Valentijn Docquier, Viva Concept)
  • Het concept Paddock Wild (Maarten Vanderhallen, RLZH in naam van Philip Van Kelst, Kasteelhoeve Wange).

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Vermeld zeker je naam en het aantal personen. Je kan je inschrijven tot ten laatste 7 febuari.

Details

Waar: Hof ter Haegen, Crijnemstraat 10, 1570 Vollezele
Wanneer: maandag 11 februari van 19u30 tot 22u00
Inschrijven: deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Meer info: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 0486/ 71 20 87


ruwvoeder

Gestegen kostprijs, maar ruwvoeder blijft essentieel

De zomer van 2018 was uitzonderlijk droog. Hierdoor waren de opbrengsten van gras en granen uitzonderlijk laag, met als gevolg schaarste en beduidend gestegen prijzen. NAVEMA, beroepsvereniging van Hippische Ondernemers communiceerde bijgevoegd persbericht, waarin aandacht gevraagd wordt voor de gestegen kosten voor het houden van paarden.

Zie persbericht

Deze gestegen kostprijs neemt niet weg dat voor paarden een correcte voeding noodzakelijk blijft. Daarbij is kwaliteitsvol en vezelrijk ruwvoer essentieel.

Zie ons dossier: http://paarden.vlaanderen/nl/themas/Paardenwelzijn-gezondheid-en-verzorging/Ruwvoer-een-essentieel-onderdeel-van-het-rantsoen


Gevolgen van de Brexit

Wenst u op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rond de Brexit en de gevolgen hiervan voor de paardensector? Houd dan zeker ons nieuw dossier rond de Brexit in de gaten.

De Europese Unie is nog steeds volop aan het onderhandelen over de gevolgen van de Brexit voor Europa. Volgende twee berichten bevatten informatie rond fokkerij en het vervoeren van paarden van en naar het Verenigd Koningkrijk.

>> Withdrawal of the United Kingdom and EU rules on animal health and welfare and public health related to the movement of live animals.

>> Withdrawal of the United Kingdom and EU rules in the field of breeding of animals.


012019 intro

Gebitsverzorging bij paarden

Eén van die bijzondere eigenschappen van het paardengebit bestaat erin dat de tanden levenslang blijven doorgroeien als compensatie voor de slijtage onder invloed van het kauwen van vezelrijke plantaardige voeding. Het grootste gedeelte van de tanden zit verborgen in het kaakbeen. De kroon die we in de mond te zien krijgen is slechts het topje van de ijsberg.

Dat voortdurende doorgroeien van de tanden houdt ook in dat indien de tanden van boven- en onderkaak niet perfect ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn, sommige tandvlakken onvoldoende slijten wat tot de vorming van zogenaamde ‘haken’ kan leiden. Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van die haken kan dit pijnlijke kwetsuren van de slijmvliezen in de mond opleveren of wordt de beweeglijkheid van de kaken ten opzichte van elkaar gehinderd. Dit kan zich zowel uiten in minder efficiënt kauwen als in bitafweer tijdens het rijden. Als je paard normaal eet/kauwt en geen problemen heeft met het bit, wil dit absoluut niet zeggen dat het dan ook een perfect gebit heeft. In tegenstelling tot bij het bestaan van gewrichts- of peesletsels, kunnen veel paarden hun gebitsproblemen perfect verborgen houden tot een bepaalde pijngrens overschreden wordt. Heel vaak treft men in die gevallen ernstige problemen aan die zelden met één simpele ingreep kunnen verholpen worden.

Een regelmatige controle van het gebit is dus geen overbodige luxe. De meest voorkomende afwijking die we bij meer dan 85% van onze paarden aantreffen zijn kleine haakjes (zogenaamde emailpunten) in combinatie met kwetsuren van wangen en/of tong. Tijdens een jaarlijkse gebitscontrole worden o.a. dergelijke haakjes afgerond met speciale raspen waardoor erger voorkomen wordt. Indien niet te ernstig, genezen de opgelopen kwetsuren spontaan over verloop van enkele dagen. Tijdens de check-up worden ook alle tekortkomingen van het gebit in kaart gebracht en indien mogelijk ook onmiddellijk behandeld. Aangezien elk paard zijn eigen unieke gebit heeft, is de behandeling afhankelijk van het paard.

Meer info vind je terug in ons dossier.


Opheffing esdoornalarm

“Sedert nieuwjaar werden nog maar een paar gevallen van esdoornvergiftiging waargenomen. In het verleden bleek dat er zich na een aantal dagen strenge vorst geen nieuwe gevallen van esdoornvergiftiging voordeden. Het lijkt dan ook dat het esdoornalarm opgeheven kan worden.“

Opgelet: Vanaf het voorjaar zullen paardenhouders weer alert moeten zijn. Wanneer de esdoornscheuten boven de grond komen, is het risico op vergiftiging opnieuw groter.

Meer info over esdoornvergiftiging vind je terug in ons dossier.


banner

Proficiat aan W-Stables, Meerdaalhof, Vogel- en zoogdierenopvangcentrum, Stal de Heihoek en Hoc Vinkemolen met het behalen van hun Equilabel!

De tarieven voor het registreren van paardachtigen zijn geïndexeerd. De nieuwe tarieven vindt u hier terug: http://paarden.vlaanderen/nl/nieuws/Indexatie-tarieven-identificatie#.XFFUsFxKi70

Met dank aan onze partners

vlm  vlaanderen 

© Foto's (van boven naar beneden): Pixababy


Copyright © *|2019|* *|PaardenPunt Vlaanderen|*, All rights reserved.

Contacteer ons:
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Ambachtenlaan 23/2b
3001 Heverlee
016 899 410

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS