Manneken Pis plast melk voor Afrika op 1 juni, Wereldmelkdag

Op donderdag 1 juni zal Manneken Pis in de kleren kruipen van een Afrikaanse herder en de hele dag melk plassen. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht vragen voor Afrika. Melk zorgt er dagelijks voor voedsel en inkomsten.

In Afrika speelt melk een essentiële rol in de strijd tegen honger, ondervoeding en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden leeft van de veeteelt. Dieren zoals koeien en geiten zorgen er voor melk, mest en een inkomen.

Minder dan 1 liter melk per dag
Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 tot 35 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter. De helft van het jaar produceren ze zelfs minder dan één liter door een tekort aan water, gras en dierengezondheidszorg. De laatste drie maanden van het droogseizoen gaat alle melk naar de kalveren en schiet er niets meer over voor de familie.

Dierenartsen Zonder Grenzen verbetert het hele jaar door de gezondheid en voeding van Afrikaanse kuddes. Zo kunnen de koeien ook in het droogseizoen 2 tot 3 liter melk produceren en is er genoeg voor iedereen. Een deel van de melk drinken de families zelf op, het andere deel verkopen ze op de lokale markt.

Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).


Programma

  • 9u-17u, Manneken Pis (hoek Stoofstraat-Eikstraat, 1000 Brussel): Manneken Pis is gekleed als Afrikaanse veehouder (als Peul, uit Niger) en plast melk
  • 9u-14u, Manneken Pis: voorbijgangers kunnen meer informatie krijgen aan de stand van Dierenartsen Zonder Grenzen en gratis (h)eerlijke melk proeven van Fairebel, het merk van de Belgische boerencoöperatieve Faircoop.

Meer informatie?
Josti Gadeyne, persverantwoordelijke - 0486 92 45 29, 02 240 49 55 - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. (zal de dag zelf ook aanwezig zijn bij Manneken Pis van 9u tot 14u)
Hier kan u een achtergronddossier met meer informatie downloaden www.dierenartsenzondergrenzen.be

Over Dierenartsen Zonder Grenzen
Dierenartsen Zonder Grenzen is een Belgische ngo die in afgelegen Afrikaanse streken strijdt tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren. Onder andere door de dierengezondheidszorg te verbeteren, lokale veeboeren op te leiden, voorraden veevoeder op te slaan en de toegang tot markten, water en grasland te verbeteren. Dierenartsen Zonder Grenzen heeft projecten in Niger, Mali, Burkina Faso, Rwanda, DR Congo, Burundi, Oeganda en Tanzania. Veeteelt is van levensbelang voor de bevolking van deze landen. Wanneer de dieren gezond zijn, zijn de mensen dat ook!

Rekeningnummer
BE73 7326 1900 6460 (BIC: CREGBEBB)

Dierenartsen Zonder Grenzen - Vétérinaires Sans Frontières Belgium
Avenue Paul Deschanellaan 36-38, 1030 Brussels
T +32 (0)2 240 49 55, +32 (0)2 539 09 89 F +32 (0)2 539 34 90
www.dierenartsenzondergrenzen.be - www.veterinairessansfrontieres.be

logo dierenartsen zonder grenzen

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS