Persbericht - Edward Loure wint Goldmanprijs voor zijn strijd voor traditionele Masai-landrechten in Tanzania

Op maandag 18 april heeft Edward Loure de Goldman Environmental Prize ontvangen voor zijn jarenlange inzet voor landrechten in Tanzania. Loure, zelf een Masai-herder, werkt voor Ujamaa Community Resource Team (UCRT), een lokale ngo waarmee Dierenartsen Zonder Grenzen in Tanzania strijdt voor de landrechten van Masai-veehouders. Dankzij hun pionierswerk hebben rondtrekkende veehouders in het noorden van Tanzania nu wettelijke zekerheid over hun traditionele, eeuwenoude toegang tot land.

Edward Loure ontving op 18 april in San Francisco, in de Verenigde Staten, de Goldman Environmental Prize als erkenning voor zijn jarenlange inzet voor landrechten in Tanzania. Loure is één van de drijvende krachten achter de Tanzaniaanse organisatie UCRT. Met deze organisatie verdedigt hij een nieuwe aanpak voor kansarme bevolkingsgroepen in het noorden van Tanzania. Door landrechten te geven aan inheemse gemeenschappen en niet aan individuen, kunnen rondtrekkende veehouders, jagers en verzamelaars een beter leven opbouwen en de lokale biodiversiteit beschermen.

“Land is life”

“Voor rondtrekkende veehouders en jagers-verzamelaars betekent land leven. We moeten er dus voor zorgen dat ze dat land bezitten, beheren en er van kunnen leven”, zei Loure toen hij de prijs in ontvangst nam. “Wanneer de mensen er beter van worden, worden ook de plaatsen en de wilde dieren die er leven, er beter van.”

In het noorden van Tanzania werden de Masai-herders vanaf de jaren ‘50 van hun traditionele gronden verjaagd. Ze moesten plaatsmaken voor safari- en jachtparken voor toeristen. De Masai-veehouders en hun kuddes leven nochtans al generaties lang duurzaam samen met de wilde dieren op hun land. De overheid en bedrijven nemen ook Masai-land in beslag, voor land- en mijnbouwactiviteiten, zonder overleg of compensatie voor de lokale bewoners.

Meer dan 500.000 hectare beschermd

Edward Loure zorgde voor een innovatieve aanpak. Hij maakte de door de Tanzaniaanse wet voorziene certificaten, die het gewoonterecht van bewoning erkennen, toegankelijk voor hele gemeenschappen. Tot dan toe vonden vooral individuen de weg naar deze certificaten om hun landrechten veilig te stellen. Met UCRT begeleidt Loure dorpen om dit certificaat in te dienen voor gemeenschapsland. Op deze manier kon UCRT de afgelopen twee decennia 75 gemeenschappen helpen door meer dan 500.000 hectare land te beschermen.

Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt UCRT bij dit proces en strijdt samen met Edward Loure voor de grondrechten van de Masai-veehouders in Tanzania. De Belgische ngo helpt UCRT om de komende vier jaar 15 dorpen te begeleiden met hun certificaat en in het duurzame beheer van hun land. Op dit moment hebben drie dorpen al een aanvraag ingediend voor een gemeenschappelijk certificaat, goed voor 144.500 hectare grond. In de komende jaren wil de organisatie nog minstens 300.000 hectare veiligstellen.

--- EINDE PERSBERICHT ---

Meer informatie?

Josti Gadeyne, persverantwoordelijke - 02 539 09 89, 0486 92 45 29 - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Peter Van Der Jagt, landendirecteur in Tanzania - +255 683 899 181 - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 
www.dierenartsenzondergrenzen.be 

Edward Loure, winnaar van de Goldmanprijs en programmacoördinator bij UCRT in Tanzania - +255 784 568 444, +255 767 568 444, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 
www.ujamaa-crt.org 
www.goldmanprize.org/recipient/edward-loure 

Edward Loure was eind 2014 in België voor Dierenartsen Zonder Grenzen. Bekijk het interview van capacity4dev (Europese Commissie) met hem: www.youtube.com/watch?v=CQFqHAKWTIU

Over Dierenartsen Zonder Grenzen

Dierenartsen Zonder Grenzen is een Belgische ngo die in afgelegen Afrikaanse streken strijdt tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren. Onder andere door de dierengezondheidszorg te verbeteren, lokale veeboeren op te leiden, voorraden veevoeder op te slaan en de toegang tot veemarkten, water en grasland te verbeteren. Dierenartsen Zonder Grenzen heeft projecten in Niger, Mali, Burkina Faso, Burundi, Rwanda, DR Congo, Oeganda en Tanzania. Veeteelt is van levensbelang voor de bevolking van deze landen. Wanneer de dieren gezond zijn, zijn de mensen dat ook!

Dierenartsen Zonder Grenzen - Vétérinaires Sans Frontières Belgium
Avenue Paul Deschanellaan 36-38, 1030 Brussels
T +32 (0)2 240 49 55 F +32 (0)2 539 34 90
E Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 
www.dierenartsenzondergrenzen.be - www.veterinairessansfrontieres.be

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS