Droogte bedreigt veehouders in Sahel

Dierenartsen zonder grenzen - Veterinaires sans frontieres - Belgium

PERSBERICHT

Brussel, 18/04/2018

Droogte bedreigt veehouders in Sahel

De Sahellanden in West-Afrika - Burkina Faso, Tsjaad, Niger, Mali, Mauritanië en Senegal - kampen met een uitzonderlijke droogte. Door de lage regenval vorig jaar groeiden graslanden onvoldoende aan en raakten waterputten niet gevuld. Dit tekort bedreigt het leven van duizenden dieren en heeft een directe impact op de bestaansmiddelen van de veehouders en hun families. Maar liefst 4,25 miljoen personen dreigen dit jaar voedselhulp nodig te hebben.

In Burkina Faso, Mali en Niger, waar Dierenartsen Zonder Grenzen actief is, leeft meer dan 80 procent van de bevolking van de veeteelt. In deze droge gebieden is de veeteelt één van de weinige bronnen van voedsel en inkomsten.

In Mali staat 90 procent van de meren droog
“Ik kan de situatie in mijn regio erg eenvoudig samenvatten: geen grasland en geen water”, vertelt Coulibaly Soumaila die in het dorp Arbina in het noorden van Burkina Faso woont en voor Dierenartsen Zonder Grenzen gegevens verzamelt over de staat van grasland en water.

Als gevolg moeten veehouders steeds verder trekken in hun zoektocht naar gras en water. Vooral in Mali is de situatie zorgwekkend. In sommige gebieden staat 90 procent van de meren droog. Terwijl het nog minstens tot juni zal duren vooraleer het volgende regenseizoen aanbreekt.

Onveiligheid en terroristische aanvallen
De dorpen waar wel nog water is, kreunen onder de toevloed van de vele kuddes. Dit veroorzaakt spanningen tussen veehouders. Bovendien waarschuwt het Nigerese ministerie van Landbouw en Veeteelt dat ziektes en epidemieën zich sneller zullen verspreiden onder het vee, omdat nu een grote hoeveelheid dieren op dezelfde plek samenkomen.

De constante onveiligheid in de regio bemoeilijkt het dagelijkse leven van de Sahelbevolking. Terroristische en gewapende aanvallen komen vaak voor en blokkeren de toegang tot voedsel en gezondheidszorg - zowel voor mens als voor dier.

Snelle actie nodig op grote schaal
“De levensomstandigheden van veehouders staan onder druk, we lopen het risico op een ernstige crisis. Er is snelle actie nodig op grote schaal om achteruitgang van de voedselzekerheid in de Sahel tegen te gaan”, klinkt het bij FAO, de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Zonder actie dreigen 4,25 miljoen personen in de Sahel dit jaar voedselhulp nodig te hebben.

Dierenartsen Zonder Grenzen schiet in actie
Dierenartsen Zonder Grenzen bereidt nu al veehouders in Burkina Faso, Mali en Niger voor op de aankomende crisis. De ngo vaccineert het vee tegen de meest voorkomende dierziektes. De organisatie zet haar netwerk in van privédierenartsen en dierenverzorgers om de kuddes te vaccineren en ondersteunt lokale overheden bij het uitvoeren van vaccinatiecampagnes. Zo lopen de dieren minder kans om te sterven aan ziektes.

In Niger en Burkina Faso informeert Dierenartsen Zonder Grenzen via een mobiel informatiesysteem de veehouders over de beschikbaarheid van gras en water. Wat houdt dit in? Medewerkers op het terrein voeren met hun smartphone gegevens in over onder andere de staat van het grasland en het water, die in een centrale databank terechtkomen. Lokale radiozenders verspreiden deze informatie. Veehouders kunnen rechtstreeks bellen naar een telefooncentrale, waar ze in hun lokale taal informatie krijgen over hun regio. Zo kunnen rondtrekkende veehouders hun route aanpassen en voorkomen dat ze met hun vee naar plaatsen trekken waar geen water of gras meer is. Dit informatiesysteem helpt ook de overheid van Niger en Burkina Faso om de situatie tijdig in te schatten en zich voor te bereiden op de crisis.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS