Een sticker om de dieren te redden

stickerEen sticker om de dieren te redden

Nuttig voor de brandweerlieden in geval van interventie

Op initiatief van de Brusselse Staatssecretarissen Bianca DEBAETS en Cécile JODOGNE kunnen de eigenaren van huisdieren vanaf vandaag de sticker “Red ook onze dieren” op hun deur of venster plakken in het Brusselse Gewest. Dankzij deze sticker kunnen ze in geval van interventie de brandweerlieden op de aanwezigheid van dieren wijzen. Deze gratis stickers zijn beschikbaar op de zetel van Leefmilieu Brussel (informatiepunt, 1ste verdieping), in dierenspeciaalzaken van het Brusselse gewest en ze zullen eveneens in alle Brusselse gemeenten beschikbaar zijn.

Een hond, een kat, een vogel, een knaagdier of een reptiel? De eigenaar moet enkel het juiste vakje aanvinken op de sticker.

Vandaag de dag telt het Brusselse Gewest ongeveer 160.000 katten en 80.000 honden. Zonder rekening te houden met andere soorten huisdieren zoals knaagdieren of NGD’s (nieuwe gezelschapsdieren zoals reptielen).

“Levens redden, de Brusselse brandweerlieden doen het op een professionele en efficiënte manier en hebben de nodige ervaring. Desondanks worden ze soms blootgesteld aan bijzondere en gevaarlijke situaties in de aanwezigheid van dieren. Daarom hebben we in 2015 nieuwe reddingsmiddelen voorzien voor deze laatsten. Het stickerinitiatief vervolledigt deze middelen. Hierdoor kunnen de brandweerlieden meer aandacht besteden aan de aanwezigheid van dieren en zich beter aanpassen aan de dringende situatie”, legt Staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile JODOGNE uit.

Sinds 2015 werden 120 brandweerlieden specifiek opgeleid om meerdere soorten gevaarlijke dieren te vangen, ermee om te gaan en ze te vervoeren.

“Dieren zijn ware levenspartners voor tienduizenden Brusselaars en in het bijzonder voor geïsoleerde personen. Voor deze laatsten en talrijke andere eigenaren van huisdieren is het heel nuttig en belangrijk om deze sticker te plakken aangezien dit de overlevingskansen zeer sterk kan verhogen bij een ongeval. Ik ben verheugd over dit goede initiatief dat ik samen met mijn collega Cécile Jodogne heb kunnen lanceren, in samenwerking met het departement voor dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel en inderdaad met de Brusselse brandweer. We tonen opnieuw aan dat Brussel een Gewest is dat de dieren daadwerkelijk respecteert”, benadrukt Bianca DEBAETS, Staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn.

Het Gewest en de 19 Brusselse gemeenten werken nu samen om ervoor te zorgen dat de eigenaren van huisdieren spoedig en op een eenvoudige manier een sticker kunnen verkrijgen.

Bijlage: PB Stickers red ook onze dieren.pdf

Voor meer informatie:

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. - Woordvoerder van Staatssecretaris Bianca Debaets:
+32 (0)489/93.33.25

Jérôme De Mot - Woordvoerder van Staatssecretaris Cécile JODOGNE:
+32 (0)475/76.47.93

DSCF1222

DSCF1232

DSCF1258

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS