Weyts wil verwaarlozing roofvogels stoppen

vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN BEN WEYTS
VLAAMS MINISTER VAN DIERENWELZIJN

01/05/2018

Weyts wil verwaarlozing roofvogels stoppen

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft een wettelijk kader uitgewerkt voor het houden van roofvogels. Deze dieren winnen aan populariteit, maar hebben ook aangepaste zorg nodig. Er komen onder andere minimumnormen voor de buitenverblijven van roofvogels en strengere regels voor demonstraties voor publiek. “Vandaag kan iedereen een roofvogel kopen, zonder stil te staan bij de noden van deze dieren”, zegt Weyts. “Al te vaak worden roofvogels verwaarloosd of worden ze gedumpt in een asiel. Tot mijn spijt zijn regels dus echt wel nodig. Dieren zijn geen wegwerpproducten”.

Er worden steeds meer roofvogels gehouden. Voor een groeiend publiek is een hond of een kat niet meer speciaal genoeg. Ook de media spelen een rol. Zo namen in het spoor van Harry Potter ook Vlaamse gezinnen een uil in huis. Veel baasjes onderschatten echter wat er allemaal komt kijken bij de zorg voor deze dieren. Heel wat roofvogels ontsnappen of belanden al snel in een asiel. Bovendien ontbrak er tot nu toe een wetgevend kader dat specifiek gericht was op de welzijnsbehoeften van deze dieren, die aangepaste zorg nodig hebben. Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft nu voor het eerst een decretaal kader voor roofvogels uitgewerkt.

Weyts focust sterk op de verblijven van roofvogels. Op dit moment zijn er geen specifieke voorschriften voor dat verblijf, met als gevolg dat er baasjes zijn die hun roofvogel gewoon binnenshuis op een stok houden. Weyts wil dat de roofvogelverblijven zich in de openlucht bevinden. Verblijven in woonkamers of schuren worden dus verboden. Elk verblijf moet voldoende licht, uitzicht, ventilatie en beschutting hebben. Er komen ook heldere voorschriften voor de minimale oppervlakte van het verblijf. Voor het verblijf van een dwergvalk of een steenuil is de minimumnorm bijvoorbeeld 6 m²; voor een havik, een slechtvalk of een buizerd is het dan weer minimaal 12 m² en voor pakweg een arend of een gier heb je minimaal 40 m² nodig.

Veel roofvogels hebben vandaag een ‘aangebonden huisvesting’: beide poten worden vastgemaakt aan de stok waarop ze rusten. Dat zal enkel nog toegelaten zijn in zeer uitzonderlijke omstandigheden.
Voorstellingen met roofvogels worden beperkt tot professionele demonstraties, tentoonstellingen en educatieve en culturele evenementen. Het zal dus niet meer toegelaten zijn roofvogels zomaar te gebruiken om een braderij of schoolfeest op te leuken.

Verkopers worden verplicht om hun klanten bij de aankoop van een roofvogel te informeren over de wettelijke vereisten en de natuurlijke behoeften van het dier.

Wie een roofvogel in huis heeft, krijgt ruim een jaar — tot 1 juli 2019 — om zich in regel te stellen en bijvoorbeeld te zorgen voor een voldoende groot verblijf.

Contact: Jeroen Tiebout, woordvoerder Ben Weyts, 0477/99.80.88

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS