Weyts investeert in versterking kippenwelzijn

vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN BEN WEYTS
VLAAMS MINISTER VAN DIERENWELZIJN

25/11/2018

Weyts investeert in versterking kippenwelzijn

Vlaams Dierenminister Ben Weyts investeert 800.000 euro in de ontwikkeling van een monitoringssysteem dat het welzijn van legkippen evalueert. Het systeem maakt het mogelijk om pluimveebedrijven met elkaar te vergelijken: de sterke bedrijven stimuleren de zwakkeren en het globale niveau van het kippelwelzijn gaat naar omhoog.

Dierenwelzijnsproblemen binnen pluimveebedrijven zijn niet altijd makkelijk te detecteren. Mede door de praktische organisatie van een pluimveebedrijf en de grote aantallen legkippen binnen één bedrijf blijven bepaalde fenomenen soms onopgemerkt. Je kan terugkerende problemen wel in kaart brengen door de kippen te screenen aan de slachtlijn. Een adequaat monitoringsysteem kan verborgen gebreken aan het licht brengen.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts investeert nu 800.000 euro in de ontwikkeling van een monitoringsysteem dat het welzijn van legkippen evalueert. Alle kippen worden onderzocht: of ze nu uit vrije uitloop of uit kooikweek komen. Het systeem moet in staat zijn om onopgemerkte problemen te detecteren. Verschillende pluimveebedrijven worden met elkaar vergeleken: zo stimuleren de sterke bedrijven de zwakkere bedrijven. Het globale niveau van het kippenwelzijn gaat naar omhoog.

“We hopen dat we met dit monitoringsysteem een wetenschappelijk instrument in handen krijgen om pluimveebedrijven en transporteurs te belonen of te bestraffen”, zegt Weyts. “In het buitenland is al bewezen dat zo’n aanpak vruchten afwerpt. Ik heb de opdracht gegeven om een systeem te ontwikkelen dat al op korte termijn opgezet kan worden. Sommigen zullen dit belachelijk vinden, maar ik vind dat we al het mogelijke moeten doen om het welzijn te verbeteren van élk dier, of het nu gaat om honden of kippen”.

Contact:
Jeroen Tiebout, woordvoerder Ben Weyts, 0477/99.80.88

kippenwelzijn

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS